Ga naar de inhoud
Simulator

Ook rijles nu online: 'Het zijn echt verschillende werelden'

Verslaggever Eise Pulles volgde vanmorgen een lesje. Beeld © Editie NL

Nu ons wordt afgeraden om de deur uit te gaan, wordt van alles online aangeboden. Online sporten vinden we inmiddels al heel normaal, maar je kunt zelfs online musea bezoeken en uit een escaperoom proberen te ontsnappen. Er worden sinds kort zelfs online rijlessen aangeboden.

Green Dino ontwikkelt rijsimulatoren en sinds deze week bieden ze online rijlessen aan. Dat gebeurt met dezelfde software als een rijsimulator.

Met
Lees ook:
Met deze online spellen maak je toch nog iets leuks van je quarantaine-weekend

"Mensen denken dat het niet werkt, omdat ze het idee hebben dat je echt met een auto op de weg moet zitten", zegt ontwikkelaar Jorrit Kuipers tegen Editie NL. "Maar met deze online lessen kun je je vaardigheden op peil houden."

'Minder rijlessen nodig'

Jorrit heeft zelf onderzoek gedaan naar het nut van zo'n rijsimulator. Daaruit zou blijken dat een uur in de simulator twee uur op de weg vervangt. "Je hersenen verwerken informatie heel goed in een simulator, dus wat dat betreft maakt het niet uit of je op de weg zit of in een simulator."

Escaperoomeigenaren
Lees ook:
Escaperoomeigenaren slaan handen ineen en lanceren online spel

En de slagingskans met een rijsimulator zou ook hoog zijn. "Leerlingen die een simulator gebruiken, hebben minder rijlessen nodig." Jorrit verwacht dat dit ook geldt voor online rijlessen.

'Twee verschillende soorten werelden'

Toch heeft de Vereniging van Rijschool Belang haar twijfels. "Het is leuk dat leerlingen thuis iets kunnen doen, maar ik vraag me af of het ook leerzaam is", zegt voorzitter Jos van Zuylen. "Ik heb mijn twijfels of het echt bijdraagt aan autorijden in de praktijk."

"Je kunt met een spelcomputer een vliegtuigje laten vliegen, maar dat betekent niet dat iemand echt kan vliegen. Het zijn twee verschillende soorten werelden."

Reactie Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR):

  • "Je slaagt alleen als je in de praktijk laat zien dat je zelfstandig, veilig en verantwoord aan het verkeer kunt deelnemen. Wij zijn bezig met de plannen voor een herstart van de examens als dat weer kan. Dit doen we in goed overleg met de rijschoolbranche-organisaties. Natuurlijk houden we er rekening mee dat onze kandidaten nog lessen nodig kunnen hebben voordat ze op examen gaan."

Bekijk hier de video:

02:05