Alles voor een selfie

Ondanks oproep te veel toeristen: kwekers halen tulpen weg

13 april 2020 17:57 Aangepast: 13 april 2020 18:57
Beeld © ANP

Ondanks het dringende verzoek om weg te blijven uit de bollenstreek, was het er afgelopen weekend nog veel te druk. Een aantal bollenkwekers heeft daarom besloten om de bloemen eerder te 'koppen'. Door de bovenkant van de tulpen af te halen, hoeven toeristen in ieder geval niet meer voor de mooie kleuren te komen.

"Zaterdagmiddag werden er extra dranghekken geplaatst en heeft de politie mijn percelen met linten afgesloten voor dagjesmensen", zegt kweker Simon Pennings, die 49 percelen in de bollenstreek heeft, tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer veel te druk in Bollenstreek, burgemeesters zijn teleurgesteld

"'s Avonds keek ik naar het nieuws en zag ik mijn percelen een paar keer langs komen. Honderden mensen stonden op en rond de velden foto's en selfies te maken. En ze stonden veel te dicht op elkaar."

Financiële schade

Vandaag heeft Pennings daarom besloten om de bloemen af te snijden. En dat was geen gemakkelijke keuze. "Normaal laat ik de tulpen tien dagen langer staan. Dan kunnen we ze vol tot bloei laten komen en beter selecteren op afwijkingen. Nu gaat dat niet."

Het gevolg is dat de bloemen naar een stuk minder landen geëxporteerd kunnen worden. "Dat levert ons financiële schade op, maar de gezondheid staat voorop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit paasweekend 1800 boetes uitgedeeld om overtreden coronamaatregelen

Pennings begrijpt dat zo'n veld vol met bloeiende tulpen aantrekkelijk is. "Maar er is zo vaak opgeroepen om niet te komen. Ik vond het bizar om dit mee te moeten maken."

Ondanks de oproep om niet te komen, was het gisteren erg druk in de Bollenstreek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore