Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Waarom luisteren jongeren niet? 'Er heerst een yolo-gevoel'

Op 8 april moest de politie in Bunschoten uitrukken voor een grote groep jongeren bij een ontmoetingsplek. Beeld © ANP

De meeste mensen hielden zich afgelopen weekend aan de regels van de overheid. Maar volgens het Veiligheidsberaad hebben vooral jongeren moeite met thuisblijven en afstand houden. Nog te vaak moesten er boetes worden uitgedeeld.

Zo zijn bij de Galderse Meren in Breda elf jongeren op de bon geslingerd die samen aan de waterkant lagen. In Zierikzee werden zes jongeren beboet omdat ze een afgesloten voetbalkooi bezochten. En in Kootwijkerbroek was een groep van zo'n twintig jongeren een vuurtje aan het stoken bij een basisschool.

Politie
Lees ook:
Politie deelde 1400 boetes uit voor overtreden coronamaatregelen

"Wat opvalt is dat jongeren nog regelmatig samenkomen in een groep en geen afstand houden", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad tegen Editie NL. "En dat is niet de bedoeling. Het blijft een zorgenkind."

Het Veiligheidsberaad doet een oproep aan ouders en verzorgers om jongeren aan de regels te herinneren en om te proberen om ze zoveel mogelijk thuis te houden.

Ouders en burgemeesters

Maar Bureau Jeugd & Media denkt niet dat dat de oplossing is. "Ik denk dat jongeren zeker iets meekrijgen van hun ouders en van een burgemeester, maar het is veel krachtiger als een jongere zelf een oproep doet om thuis te blijven en de regels op te volgen", zegt Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media.

Yolo-gevoel

Veel jongeren hebben volgens Zwanenberg het idee dat zij het coronavirus niet kunnen krijgen. "Er heerst een yolo-gevoel. Als jongere ben je erg op jezelf en je leeftijdsgenoten gericht. Pas als je ouder bent, richt je je meer op de rest van de wereld."

Sehraz
Lees ook:
Sehraz (16), die dagen met corona op ic lag, wil nu anderen helpen

De restricties die nu worden opgelegd, liggen volgens Zwanenberg ver buiten de belevingswereld van jongeren. "We moeten zorgen dat oude mensen niet ziek worden. Dat is een ver-van-mijn-bed-show voor de jeugd."

Leeftijdsgenoten of influencers

Daarnaast geldt bij pubers in het algemeen: heeft het wel zin als burgemeesters of ouders zeggen waar ze zich aan moeten houden? "Ik denk dat het eerder helpt als leeftijdsgenoten of influencers een oproep doen. Ik kan me voorstellen dat ze eerder naar leeftijdsgenoten luisteren dan naar volwassenen."

Bekijk de video hier:

02:08