Coronacrisis

Kleine dierenparken luiden noodklok: 'Ik wil geen dieren moeten verkopen'

13 april 2020 10:53 Aangepast: 13 april 2020 18:13
Bastiënne Meulenbroek van dierenpark de Oliemeulen Tilburg. Beeld © Editie NL

Kleine dierenparken in ons land hebben het zwaar. Nu de inkomsten door het coronavirus vrijwel helemaal zijn weggevallen, dreigen ze om te vallen.

Er zijn daarom verschillende acties gestart om deze parken te steunen. Zo zijn er crowdfundacties opgezet, kunnen mensen dieren 'adopteren' en voedsel doneren. Goedbedoelde acties, maar op de lange termijn waarschijnlijk niet genoeg.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Achter de schermen: Nederlandse dierenparken uitgestorven

''We hebben het echt heel moeilijk", zegt Bastiënne Meulenbroek van dierenpark de Oliemeulen Tilburg. "Gelukkig zijn er heel veel lieve mensen die geld hebben gedoneerd en voedselpakketten hebben opgestuurd. Maar de verwachting is dat we in ieder geval tot juni dicht zijn. We weten niet of we dat redden."

750 dieren

Meulenbroek vindt het vooral erg voor de ruim 750 dieren in het park. "Waar moeten die straks heen? We hebben roofvogels, apen, stokstaartjes. En in deze tijd van het jaar worden er ook nog eens jongen geboren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijger in dierentuin New York besmet met corona: 'Verminderde eetlust'

Ze hoopt dan ook op meer erkenning van de overheid. "Net als pretparken worden wij niet genoemd door Rutte. We hebben echt langere tijd geld en steun nodig van mensen en bedrijven."

Ook is vreest ze voor de maatregel om anderhalve meter afstand te houden. "Die maatregel blijft waarschijnlijk nog lang gelden. Ons park is te klein om dat te kunnen realiseren. Die maatregel kan ons nekken."

Dieren verkopen

Er zijn tientallen kleine dierenparken in Nederland. "Het is voor ons echt te hopen dat deze corona-ellende gauw voorbij is", zegt Roger van Leeuwen van uilen- en dierenpark de Paay. "We hebben het niet in eigen hand. Als de nood echt te hoog wordt, moet ik dieren gaan verkopen. Dat is het laatste dat je wil."

In het park werkt nu nog maar één iemand. "Een eerdere stagiair is een crowdfundactie gestart om mij en het park te helpen. Daar kan je dan toch weer een paar rekeningen van betalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore