Ga naar de inhoud
Migratieachtergrond

'Houd afstand' in 9 talen: zo bereiken gemeenten alle Nederlanders

Beeld © Gemeente Amsterdam

Winkels zijn dicht, mensen werken thuis en wandelaars moeten afstand van elkaar houden. Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, komt de overheid met gedragsregels. Maar hoe blijf je op de hoogte van al deze ontwikkelingen als de Nederlandse taal niet je moedertaal is?

De gemeente Amsterdam laat een speciale 'Social Distance Bus' door de stad rijden. Waarschuwingen worden in acht talen door verschillende wijken verspreid. Binnenkort wordt daar nummer negen, Chinees, aan toegevoegd.

Op de Rotterdamse nieuwssite 'Open Rotterdam' maken taaldocenten een speciale videoboodschap voor bewoners die wegens een taalbarrière niet alle informatie over het coronavirus meekrijgen. Dat gebeurt in het Grieks, Turks en Arabisch.

"Een doventolk hebben we al, maar er wordt vaak niet gedacht aan mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben", zegt Barbara Schouten, communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, tegen Editie NL.

Taalbarrière

"Voor mensen met een migratieachtergrond is de taal die wordt gebruikt door politici en overheidsinstanties vaak niet goed te volgen. Voor mensen die in Nederland geboren zijn is het soms al lastig."

De Social Distance Bus rijdt vooral door wijken waar veel mensen met een migratieachtergrond wonen. "We weten dat veel van hen de Nederlandse media niet volgen, door de taalbarrière. Het is daarom goed dat de maatregelen worden vertaald."

Maar niet alleen de taal is een probleem. "Er zijn ook belangrijke cultuurverschillen. Turkse mensen komen bij elkaar op de stoep en het wordt als onbeleefd beschouwd om elkaar niet de hand te schudden of mensen te weigeren."

Cultuurverschil

Kinderen van mensen met een migratieachtergrond kunnen het nieuws wel overdragen aan hun ouders, maar volgens Schouten ontbreekt de uitleg achter bepaalde maatregelen vaak. "En het is niet gepast om je ouders te vertellen wat ze wel en niet moeten doen."

Bekijk de video hier:

02:06