Ga naar de inhoud
Zendmasten in brand

Complottheorieën over het virus: 'Mensen zoeken vijand om ramp te begrijpen' 

De zendmast in Nuenen waar brand werd gesticht Beeld © EditieNL

Na brandstichtingen in buitenlandse zendmasten was het deze week ook in Nederland raak: twee zendmasten in Liessel en Nuenen stonden in brand. Mogelijk zijn de branden aangestoken door aanhangers van complottheorieën over 5G. Zij denken dat het coronavirus wordt veroorzaakt door het 5G-netwerk. Hoe komt het toch dat mensen dit soort complottheorieën geloven?

Niet alleen in ons land zijn de afgelopen weken zendmasten in brand gestoken. In Groot-Brittannië deden telecommaatschappijen de oproep aan vandalen om te stoppen met het vernielen van zendmasten en het stoppen met verspreiden van complottheorieën over 5G. Ook YouTube probeert dit nepnieuws over de link tussen 5G en het coronavirus in te perken en verwijdert video's die hiermee te maken hebben. 

Britse
Lees ook:
Britse telco's na 5G-coronaclaims: stop met in brand steken zendmasten

Volgens Stef Aupers, hoogleraar mediacultuur aan de KU in Leuven, zijn er talloze complottheorieën over het verband tussen 5G en het coronavirus. "De bekendste is dat het virus veroorzaakt is door 5G", zegt hij tegen EditieNL. "De straling van 5G zou je immuunsysteem kapotmaken, waardoor een gewone verkoudheid zich zou hebben ontwikkeld tot het coronavirus."

Niet begrijpen

Volgens Aupers geloven mensen in complottheorieën omdat ze op die manier het onverklaarbare toch kunnen verklaren. "Het is een manier om een ingewikkelde of ingrijpende gebeurtenis te begrijpen. Het virus is ver weg in China ontstaan. Wij kunnen ons daar nauwelijks een voorstelling van maken." Dus gaan mensen op zoek naar manieren waarop ze het wel kunnen begrijpen.  

YouTube
Lees ook:
YouTube verwijdert video's die 5G aan coronavirus linken

"Wuhan is de eerste stad in China waar het 5G-netwerk werd ingezet. Omdat dit ook de plek is waar het virus is ontstaan grijpen aanhangers dit aan als bewijs." Ook al is de complottheorie angstaanjagend: mensen hebben volgens Aupers liever een vijand dan dat ze met een ramp moeten leven waar geen verklaring voor is. "Het geeft ons houvast." 

Geen 5G 

Tim Wijkman van Telecompaper laat aan EditieNL weten dat we in Nederland nog helemaal geen 5G-netwerk hebben. "Providers zijn wel bezig met het plaatsen van 5G-netwerkapparatuur en antennes bij verschillende zendmasten. Maar dat is voor gewone burgers nauwelijks zichtbaar."

Hij benadrukt dat het extreem gevaarlijk is om zendmasten te vernielen. "De zendmasten worden gebruikt door verschillende providers voor 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Als deze masten vernield worden zou het kunnen dat iemand in nood de hulpdiensten niet kan bellen. En dat is zeker in deze tijd enorm gevaarlijk." 

Of de brandstichting bij de twee Nederlandse zendmasten ook met een complottheorie te maken heeft, kan de politie ons op dit moment niet vertellen.

Bekijk hier de video:

02:09