Benefrietjes

Aardappeltelers doen oproep: eet meer friet tijdens coronacrisis

10 april 2020 11:52 Aangepast: 10 april 2020 15:50
De aardappelvoorraad van teler Hendrik-Jan ten Cate

Eet meer friet en blijf bloemen kopen. Kwekers van Nederlandse producten roepen consumenten op om hen te blijven steunen. Want ook zij krijgen tijdens de coronacrisis veel klappen te verduren. "Alle beetjes helpen."

Nu de horeca dicht is en export is weggevallen ligt er 1,5 miljard kilo aan aardappelen bij de telers, waar tot nu toe weinig mee gebeurt. De Brancheorganisatie Akkerbouw verwacht dat een miljard kilo daarvan niet meer kan worden gebruikt, omdat de aardappelen zullen bederven.

Benefrietjes

Vooral de overschotten frietaardappelen zijn er groot. Daarom startten Brancheorganisatie Akkerbouw en strategisch ontwerpbureau Doordacht de campagne #Benefrietjes. Hiermee roepen ze consumenten op om in deze tijd meer frietjes te maken, kopen, of te laten bezorgen.

"Benefrietjes kun je overal kopen. Het zijn namelijk gewone frietjes die je kunt kopen bij jouw lokale supermarkt of snackbar", zo wordt er uitgelegd op de website. "Samen werken we de aardappelberg weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama voor aardappelboer: door corona eten we minder patat

Export

Ook de bloemensector heeft het zwaar te verduren. De omzet van de Nederlandse sierteeltbranche is jaarlijks 7 miljard euro. Daarvan wordt 6,2 miljard euro verdiend door de export naar buitenland.

"85 procent van onze bloemen gaat naar het buitenland", vertelt Michiel van Schie van Royal FloraHolland aan EditieNL. "Daarnaast gaan bruiloften en evenementen niet door. Zelfs begrafenissen zijn beperkt."

Thuismarkt

Maar de teelt kan niet stilgezet worden: die gaat gewoon door. "De thuismarkt is voor ons belangrijk, maar zal het verlies van de buitenlandse vraag niet volledig kunnen opvullen. Maar alle beetjes helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen Nederlandse paasbloemen bij de paus dit jaar: 'Enige juiste beslissing'

Daarom roept hij mensen op om bloemen en planten te blijven kopen. "Alle beetjes helpen. Het is mooi weer en we zijn veel thuis: een uitgelezen kans om het huis en de tuin een vrolijk aanzien te geven. Wat is er dan leuker dan de boel opleuken met bloemen?"

"Denk ook aan kamerplanten", tipt hij. "En kijk eens in je huis waar je nog meer bloemen kan plaatsen, behalve op de tafel waar je ze normaal gesproken neerzet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore