Ga naar de inhoud
Paasweekend

Kliklijn of aanspreken: wat als iemand zich niet aan de regels houdt?

Deze mensen in het Vondelpark hielden zich aan de regels Beeld © ANP

Het paasweekend staat voor de deur en de kans bestaat dat het weer wat drukker wordt buiten. Wat doen we als andere mensen zich niet aan de adviezen en regels van het kabinet houden? Mark Rutte zei dat mensen elkaar moeten aanspreken over het houden van anderhalve meter afstand. Gaan we dat echt doen, en gaat dat wel goed?

"Het is hartstikke moeilijk om mensen erop aan te spreken", zegt sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen. "Als je een groepje jongeren ziet dat zich misdraagt, ga je dan wat zeggen? Er spelen ook normen, zoals niet mengen in zaken die niet de jouwe zijn."

Toch veranderen die normen wel. "Er is een sterke nieuwe norm aan het ontstaan, met die anderhalvemetersamenleving", aldus Van Prooijen. "Mensen verwachten dat anderen zich daaraan houden, anders vinden we het asociaal. Dat maakt het makkelijker om mensen aan te spreken. Maar toch, de drempel is wel hoog."

Wat
Lees ook:
Wat is die '1,5 meter-maatschappij' waarover Rutte sprak? 'Dit is voor de lange termijn'

Melden bij gemeente

Als je het zelf echt niet durft om iemand aan te spreken, kun je altijd nog overwegen een melding te doen. Dat is bij verschillende gemeenten mogelijk. Zo heeft de gemeente Uithoorn de Melding Openbare Ruimte uitgebreid met een categorie coronamaatregelen. "We kregen van bezorgde inwoners de vraag waar zij samenscholing kunnen melden", aldus een woordvoerder.

"Het is niet zo dat we daar meteen een agent op afsturen, maar we willen een goed beeld krijgen op welke plekken mensen veel samenkomen."

Sociale controle

De bereidheid om dingen te melden, is in deze tijd hoger dan normaal, vertelt Mark Jansen van Meld Misdaad Anoniem. Het meldpunt krijgt meer meldingen binnen. "Het is ook een stukje angst, mensen zijn bezorgd. De sociale controle is hoger, dus melden mensen dingen sneller."

Te
Lees ook:
Te dichtbij komen asociaal? 'Mensen doen het vaak niet bewust'

Daartussen zitten ook 'coronameldingen'. "Ze bellen voor allerlei situaties. Richting het weekend zien we het toenemen: te druk in de supermarkt, of er zitten daar vier mensen in het park. Maar Meld Misdaad Anoniem is voor criminaliteit, niet voor overlast. We zijn daar eigenlijk niet voor", aldus Jansen. "Daarvoor moet je de wijkagent bellen."

Toch zijn er ook meer misdaadmeldingen. "Activiteiten op straat vallen ineens meer op, dus we zien bijvoorbeeld ook een toename van drugsgerelateerde meldingen."

Klikken

Sommige mensen maken sneller een melding dan anderen, zegt sociaal psycholoog Van Prooijen. "Er is een natuurlijke drempel. Een kliklijn maakt dat wel makkelijker", meent hij.

"Het hangt er vanaf hoe bont mensen het maken. Een feestje met honderd man, dan gaan mensen klikken."