Quarantaine-adoptie

Drukke tijd voor dierenasiels: 'We zijn misschien wel strenger dan voorheen'

09 april 2020 14:38 Aangepast: 09 april 2020 18:23
Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Veel thuiszitters blijken ineens tijd te hebben voor een huisdier. Dierenasiels lopen dan ook leeg in deze coronatijd. Maar is dat wel een goede beweging? "We willen niet dat mensen hier over twee maanden weer op de stoep staan."

Dierenasiel Utrecht heeft het er maar druk mee. Sinds Nederland thuis in quarantaine zit, komen meer mensen een huisdier halen. Toch staat het asiel daar niet direct om te springen. Wat als sommige mensen alleen tijdens de quarantaineperiode zin hebben in gezelschap?

Motivatie

"We willen graag weten wat de motivatie van de mensen is", vertelt Bart Dielessen aan EditieNL. Het plaatsingsbeleid is dan ook streng. "Wij proberen goed door te vragen, want we willen niet dat mensen binnen twee maanden weer op de stoep staan omdat ze op het dier uitgekeken zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Aai ze niet', maar kunnen huisdieren corona krijgen of verspreiden?

Dielessen vindt de situatie erg dubbel. "Het is schipperen. We willen dat de huisdieren in een huiselijke sfeer terecht komen, maar als hun motivatie niet klopt geven we het dier liever niet mee."

Alert

Carmen Silos, woordvoerster van de Dierenbescherming, bevestigt dat er goed gelet moet worden op de motivatie van de mensen die een dier komen halen. "We willen alleen dieren plaatsen bij mensen met de intentie het dier te verzorgen op de lange termijn. We zijn alert op spontane of impulsieve aankopen in ons adoptiebeleid", zegt ze tegen EditieNL.

Een huisdier heeft immers ook na de coronacrisis verzorging nodig. "Misschien zijn we nu wel strenger dan voorheen, want we willen niet dat mensen spijt krijgen en terugkomen."

Serieuze plannen

Gelukkig zijn er volgens Silos wel degelijk mensen met oprechte interesse die bij de asiels aankloppen. "Sommigen hadden al serieuze plannen om rond de zomer een huisdier te nemen, maar halen die nu iets naar voren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore