Anti-coronadeur

Aan de lopende band nieuwe corona-uitvindingen: 'Niet lullen maar poetsen'

09 april 2020 14:11 Aangepast: 09 april 2020 17:46
Verslaggever Robert Schouten probeert een van de uitvindingen uit

De 'Willie Wortels' van Nederland hebben het er maar druk mee. Tijdens de coronacrisis duikt de ene na de andere uitvinding op. Allemaal proberen ze op hun eigen manier het coronavirus te bestrijden.

Een wasstraat voor het schoonmaken van winkelwagentjes, een apparaat waarmee mondkapjes schoongemaakt worden met uv-licht en een sleutel waarmee je de deur opent zonder de klink aan te raken. Dit soort corona-uitvindingen schieten als paddenstoelen uit de grond.

In dit apparaat worden mondkapjes schoongemaakt met uv-licht In dit apparaat worden mondkapjes schoongemaakt met uv-licht

Ook het bedrijf Holland Shielding Systems BV in Dordrecht komt aan de lopende band met nieuwe 'corona-uitvindingen', bedoeld om het coronavirus te bestrijden. "Ik voel me geroepen om iets te doen", vertelt uitvinder en directeur van het bedrijf Jan van Tienhoven aan EditieNL. "Wij komen uit de omgeving van Rotterdam. Bij ons is het niet lullen maar poetsen."

Uitvindingen

Zijn voornaamste uitvinding is een hoofdkap met daarin een luchtpomp (zie de foto boven het artikel) voor het zorgpersoneel. "Het is een soort plastic dat je over je hoofd doet. Daarin komt schone lucht dankzij een pomp en filters. Zo kunnen de patiënten het gezicht van de artsen zien en het is minder verstikkend dat een mondkapje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hergebruik mondkapjes mogelijk door ontsmetting met uv-licht

De tweede uitvinding is een frame dat perfect om de vorm van je gezicht past, waar elastiekjes aan zitten. Het is bedoeld als mondkapje. "Tussen het frame en je gezicht kan je papier of een ander filterend materiaal stoppen. Hier kun je langer mee dan met de normale mondkapjes. Plus: een machine kan wel 9.000 frames per dag maken."

Anti-coronadeur

Het bedrijf heeft nog een uitvinding: de anti-coronadeur. "Hier kun je je handen doorheen steken. Die komen dan in een handschoen, waardoor je je oma of opa aan de andere kant toch kan aanraken. Er zit een zogenaamd HEPA-filter in, die de luchtdruk regelt. Daardoor kun je elkaar ook niet via de kieren besmetten."

Niet voor het geld

Van Tienhoven zegt dat hij van nature 'uitvindingen droomt'. "Ik ben niet bezig met geld verdienen. Mochten instanties mijn uitvindingen nodig hebben, dan kunnen ze die gewoon van mij krijgen. Maar ik hou wel in de gaten of mijn ideeën niet gejat worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabantse frietkraam omgebouwd tot drive-in: 'Geen friet is geen optie'

Bij het produceren en het ontwikkelen van zijn uitvindingen zijn ook virologen en zorgexperts betrokken geweest. "We hebben ook gevraagd aan het RIVM of ze de uitvindingen willen testen. Maar die hebben het zo druk dat het nu nog niet is gelukt."

Betrokken

Joris Cavelaars, directeur van de Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU), zegt dat veel mensen zich momenteel wagen aan nieuwe uitvindingen. "Mensen tonen betrokkenheid op allerlei fronten. Sommige mensen sturen bloemen, maar anderen willen zich tonen aan de frontlinie. Het is net oorlogstijd."

Meer tijd

Daarnaast hebben mensen meer tijd. "Die willen ze nuttig gebruiken. En zelfs de mensen die het nu erg druk hebben zetten zich in hun vrije tijd in om hun steentje bij te dragen."

Makkelijker

Ten derde is het in deze tijd volgens Cavelaars simpelweg makkelijker om uitvindingen te doen. "Je komt makkelijker in contact komen met iemand die je naar het volgende niveau kan brengen, een arts bijvoorbeeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore