'Binnen gezellig maken'

Thuis met Pasen: op tijd boodschappen doen en paastafel versieren

09 april 2020 11:38 Aangepast: 09 april 2020 18:00
Nelleke Meiland heeft tips voor een paastafel Beeld © EditieNL

Het wordt een andere Pasen dan we gewend zijn. Supermarkten vrezen voor paasdrukte, omdat meer mensen thuisblijven en dus thuis eten. En als je dan binnen zit met Pasen, hoe maak je het toch een beetje gezellig?

"We roepen iedereen op om niet op zaterdag al je paasboodschappen te gaan doen", zegt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Als je het doet, doe het dan alleen. En maak een lijstje zodat je weet wat je nodig hebt, anders ben je veel te lang in de winkel."

Ruimere openingstijden

Gemeenten in het hele land verruimen de openingstijden van supermarkten vanwege de verwachte drukte. "Normaal gesproken gaan mensen eropuit met Pasen, maar nu eet iedereen thuis. Het is logisch dat mensen veel boodschappen gaan doen. De verruiming helpt absoluut om de drukte te spreiden", legt Jansen uit.

"In de winkeltijdenwet staat bijvoorbeeld dat winkels op Goede Vrijdag om 19.00 uur dicht moeten zijn. Gemeenten kunnen dit nu verruimen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft daar een positief advies over gegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilig Verkeer: wielrenners en motorrijders, blijf dicht bij huis met Pasen

Wanneer moet je gaan?

Volgens Jansen is het een goed idee om na te denken over het moment waarop je gaat. "Hoe je weet wanneer je het beste boodschappen kan gaan doen? Via Google kun je per winkel bekijken wat de drukte is op bepaalde dagen en uren", adviseert hij. "Op basis daarvan kun je bepalen wat het daluur is. Maar dit zijn wel andere dagen dan normaal, dus het kan dat de statistieken niet helemaal kloppen."

Een decoratietip van Nelleke Een decoratietip van Nelleke

Paastafel

Als de boodschappen dan eenmaal binnen zijn, is het wel zo leuk om de paasmaaltijden extra gezellig te maken. Dat vindt ook Nelleke Meiland van interieurzaak The Good Life in Noordwijk. "Je moet lekker uitpakken, juist nu! Je zit toch binnen, dan kan je er maar beter wat gezelligs van maken en lekker lang tafelen", zegt ze tegen EditieNL.

Daar heeft ze ook nog wel wat tips voor. "Het is altijd goed om een paasservies te hebben", adviseert Nelleke. Maar als je dat niet in huis hebt, is het volgens haar ook al leuk om gewoon een paar dingen in huis te hebben. "Een speciaal schaaltje of botervlootje, dat maakt het net wat leuker."

Versiering

Natuurlijk mag ook versiering niet ontbreken. "Paastakken kan altijd! En je hebt voor heel goedkoop al leuke paashaasjes, of kipjes met veren. Of gouden eitjes die je in de paastakken kan hangen. Dan heb je toch gezelligheid."

Een voorbeeld van een paastafel Een voorbeeld van een paastafel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore