'Onrust'

Winkel uitgezet om chronische hoest: 'Heeft niets met corona te maken'

08 april 2020 11:57 Aangepast: 08 april 2020 18:34
Willeke laat haar dochter nu haar boodschappen doen Beeld © EditieNL

Mensen die hoesten of niezen vanwege astmaklachten of hooikoorts kunnen zich tegenwoordig bijna nergens meer normaal vertonen. Ze worden soms zelfs verzocht winkels te verlaten. Het overkwam Willeke Outshoven uit Woerden, die al vijftien jaar last heeft van chronische hoest. "De manager zei dat dat geblaf van mij in de winkel bij andere klanten alleen maar voor onrust zorgde."

"Mijn hoest heeft niets met de longen te maken, het probleem zit in de maag", vertelt Willeke aan EditieNL. "Het maagzuur komt omhoog, dat irriteert en daar moet ik van hoesten."

Haar dokter heeft laatst uitgesloten dat ze het coronavirus heeft. "Daar heb ik zelfs een briefje van." Daarom ging Willeke, die haar huis aan het renoveren is, afgelopen weekend gewoon langs bij een bouwmarkt. Inclusief zelfgemaakt hesje waarop staat: 'Ik hoest wel, maar heb geen corona.'

Winkel verlaten

In de bouwmarkt werd Willeke verzocht de winkel per direct te verlaten. "De manager zei dat dat geblaf van mij in de winkel bij andere klanten alleen maar voor onrust zorgde. Daarom moest ik de winkel verlaten", zegt Willeke. "Ik was te overdonderd om erop te reageren. Ik word er nog emotioneel van als ik erover praat."

Ze is er zo van geschrokken, dat ze het huis niet meer uit durft. "Ik laat mijn dochter boodschappen doen. Ik vind het verschrikkelijk."

Pollenseizoen

KNO-arts Jan van der Borden kan zich goed voorstellen dat het een lastige tijd is voor mensen met hooikoorts of chronisch hoest. "Het pollenseizoen is weer begonnen en bepaalde hooikoortsklachten komen bijvoorbeeld overeen met coronasymptomen. Dat kan afkeurende blikken geven van omstanders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hooikoorts of coronavirus? 'Symptomen kunnen overlappen'

Toch begrijpt hij het als winkelmedewerkers iemand die hoest of niest vragen de winkel te verlaten. "Het is namelijk nooit uitgesloten dat diegene niet besmet is met het coronavirus. Daar komt bij dat het in 90 procent van de gevallen goed gaat en je in je elleboog hoest of niest, maar gaat het bij 10 procent toch ernaast. En dat is gevaarlijk."

Zekerheid

Van der Boden raadt het sterk af om de nies in te houden. "De luchtdruk kan nergens heen, dat kan soms zelfs tot een hersenbloeding leiden. Hoesten is ook een reflex, dat kun je amper tegenhouden."

"Ik zou vooral aanraden om thuis te blijven, hoe vervelend het ook is voor die groep mensen. Voorzichtigheid blijft geboden en het is logisch dat winkelmedewerkers ingrijpen als andere klanten zich een hoedje schrikken. Ze kiezen voor zekerheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus zorgt voor historische piek in aantal ziekmeldingen

Reactie bouwmarkt

De betreffende bouwmarkt laat in een schriftelijke reactie weten: "We nemen maatregelen om iedereen een zo veilig mogelijk gevoel te geven in onze zaak. We vinden daarom dat onze bedrijfsleider goed heeft gehandeld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore