Ga naar de inhoud
Communiceren in quarantaine

Van beren tot hartjes: we communiceren via het raam

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Beren, hartjes en hulpverzoeken: tegenwoordig tref je achter de ramen van Nederlandse huizen van alles aan. Het lijkt erop dat het onze manier van communiceren is geworden.

Alzheimer Nederland komt met een nieuwe actie: #wevergetenjullieniet. Het idee is dat Nederlanders vergeet-mij-nietjes verspreiden door deze bijvoorbeeld voor het raam te plakken.

De bloemetjes zijn bedoeld voor de mensen die zij in deze tijd moeten missen, en in het bijzonder voor de 280.000 mensen met dementie, voor wie dit een extra moeilijke tijd is.

Raam-initiatieven

Het is het zoveelste initiatief waarvoor mensen worden opgeroepen om iets voor het raam te zetten of erop te plakken. "Het doet mij meteen denken aan Mitsubishi in de jaren '90", vertelt reclamestrateeg Tim Claassen aan Editie NL.

"Dat is misschien wel de grondlegger van de raamreclame. Als je een poster met de Carisma erop voor je raam hing, dan kon je gespot worden en een auto winnen. Dit heeft in reclameland veel bekendheid gekregen en was een succesvolle actie."

Reclameplek

Hij ziet het als een soort gratis reclameplek die iedereen heeft. "Mensen gebruiken hun ramen in aanloop naar de verkiezingen ook vaak voor aanplakbiljetten van politieke partijen. Het laat zien dat je ergens voor staat."

De reclamestrateeg denkt dat het in deze tijd zeker bijdraagt. "Ik denk dat het mensen kan steunen. Vooral als het zo collectief wordt uitgedragen. Als maar tien mensen het doen, is het niet snel succesvol. Je hebt de kracht van de grote getallen nodig."

Steun

Ook Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de VU, denkt dat mensen steun uit dit soort acties kunnen halen. "De berenactie is vooral voor kinderen een leuke actie. Maar stel je ziet een vergeet-mij-nietje, dan kan dat een herinnering teweegbrengen. Het speelt in op je gevoel en kan net dat duwtje zijn om je een appje te laten sturen naar iemand die dat op prijs stelt."

Foto's
Lees ook:
Foto's door het raam: Annabel laat Nederland zien in quarantainetijden

Hetzelfde geldt voor de hartjes voor de zorg. "Ik denk dat het echt een duidelijke functie heeft: zorgmedewerkers steunen. Het is overduidelijk ook geen reclame. Het komt vanuit de mensen zelf."

Inspiratie

Door dit soort acties worden anderen weer op het idee gebracht om hetzelfde te doen. "Dat noemen we gedragsbesmetting – een raar woord in deze tijd. Het zijn kleine dingen die je kan doen waardoor mensen aangespoord worden tot actie."

Bekijk hier de video:

01:50