Taarten, cakes en koekjes

We zijn massaal aan het bakken: Robèrt van Beckhoven geeft tips

07 april 2020 17:19 Aangepast: 07 april 2020 20:37
Beeld © ANP

Nu we met z'n allen zoveel mogelijk binnen zitten, zijn we ook meer aan het bakken. In de supermarkt zijn de bakschappen opvallend minder rijkelijk gevuld en ook online zoeken we veel naar baktermen. Maar hoe pak je dat bakken nou goed aan? We vroegen het Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven.

Nederlanders zoeken de laatste tijd meer op woorden die met bakken te maken hebben. Sinds een paar weken zijn 'tafelsuiker', 'zelfrijzend bakmeel', 'koekkruiden', 'vanille', 'crumble' en 'cupcake' zogenaamde snelle stijgers op Google.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Zo maak je een uniek broodnestje met ei volgens meesterbakker Robèrt

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigen het vermoeden dat we zelf aan het bakken zijn geslagen. Supermarkten verkochten tussen 16 en 22 maart een stuk meer suiker, bloem en mengsels van bakkerijproducten dan vorig jaar.

Omzetgroei voedingsmiddelen (16-22 maart): procentuele verandering t.o.v. een jaar eerder. Omzetgroei voedingsmiddelen (16-22 maart): procentuele verandering t.o.v. een jaar eerder.

"De omzet van bijvoorbeeld bakmixen voor koekjes, taart, pannenkoeken en cake nam met 160 procent op jaarbasis het sterkst toe", schrijft het CBS op haar site.

'Ontspanning en afleiding'

Als iemands hart sneller moet gaan kloppen van dit nieuws, dan is het wel dat van Meester Patissier en Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven. "Bakken is een leuk tijdverdrijf waarbij je in relatief korte tijd iets creëert van nul tot eindpunt. Het kan ook heel ontspannend zijn en een beetje afleiding geven van de zorgen van deze tijd", zegt hij tegen Editie NL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paastaart

En dat we nu massaal aan het bakken zijn, is niet vanzelfsprekend. "Twintig jaar geleden was bakken lang niet zo populair als nu. Als bakker vind ik dat mooi om te zien."  

'Andere mensen blij maken met iets lekkers'

Robèrt denkt ook dat mensen in tijden van thuisisolatie meer tijd hebben om met nieuwe recepten of technieken aan de slag te gaan. "Het is natuurlijk ook leuk om juist nu een lekkere appeltaart of koekjes voor anderen te bakken, ook al kun je er misschien niet samen van genieten."

Hijzelf hoort bijvoorbeeld van veel mensen dat ze hun baksels inpakken en bij anderen voor de deur zetten. "Dat is eigenlijk ook de essentie van mijn vak: andere mensen blij maken met iets lekkers."

'Leer je oven kennen'

In tv-programma's als Heel Holland Bakt lijkt het bakken soms kinderlijk eenvoudig, maar dat kan thuis vies tegenvallen. Robèrt benadrukt: "Niet opgeven als het niet meteen lukt. En laat je niet te veel leiden door recepten op internet."

Een van zijn beste tips is nog altijd: leer je oven kennen. "De ene oven is de andere niet; misschien werkt jouw oven net anders en moet je iets boven of onder de aangegeven temperatuur gaan zitten voor het beste resultaat. Dat leer je door veel te bakken en goed te kijken naar het resultaat."

10 tot 20 graden hoger

Daarnaast raadt Robèrt aan om je oven 10 tot 20 graden hoger voor te verwarmen dan de gevraagde temperatuur. "Het product dat je in de oven zet, is immers vaak koud, wat ervoor zorgt dat de temperatuur in de oven daalt. Zodra het product in de oven staat, kun je de temperatuur verlagen tot de temperatuur van het recept."

'Hart-onder-de-riemreep'

Al dit thuisbakken is natuurlijk leuk, maar de coronacrisis heeft zeker ook impact op ondernemers. "Onze bakkerij draait door, maar net als voor veel andere ondernemers is het ook voor ons een kwestie van overleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabarbertaart met marsepein

Niettemin leeft hij ontzettend mee met iedereen die op wat voor manier dan ook geraakt wordt door de gevolgen van het virus. "Daarom hebben we in korte tijd een webshop gelanceerd, zodat mensen ons bakkersassortiment en maaltijden kunnen bestellen vanuit huis."

En ze hebben een landelijke actie bedacht met een hart-onder-de-riemreep: "Je kunt in onze webshop een speciale hartjesreep bestellen voor iemand die je een hart onder de riem wilt steken en wij doen deze dan voor je op de post met een persoonlijke boodschap namens jou. Zo hopen we ook iets positiefs neer te zetten in deze periode."

Zelf aan de slag!

Inmiddels al zin om zelf te gaan bakken, maar ben je nog geen meesterbakker? Volgens Robèrt kan het met dit recept voor een appelcake bijna niet misgaan.

Ingrediënten:

 • 150 g bloem, gezeefd
 • 150 g ei
 • 150 g boter
 • 150 g amandelspijs
 • 1 tl bakpoeder, gezeefd
 • 2-3 appels, geschild, klokhuis verwijderd, in parten
 • kaneelsuiker
 • amandelschaafsel
 • abrikozenjam
 • poedersuiker

Extra nodig:

 • taartpan van 18-21 cm Ø, ingevet
 • kwastje

Je kunt er ook nog gemakkelijk mee variëren; in plaats van appel kun je bijvoorbeeld ook peren, pruimen of abrikozen gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore