Ga naar de inhoud
Oxytocine

Stressvolle tijden: 'Een knuffel, telefoongesprek en seks kunnen helpen'

Verslaggever Lonneke knuffelt met haar kat Plumeaux. Beeld © Editie NL

Knuffel zoveel mogelijk. En als dat niet kan, bel dan iemand op. Die oproep doet Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit Leiden. Want ook van bellen worden we in deze stressvolle tijd gelukkig. En je kunt meer doen om minder stress te ervaren.

In de Verenigde Staten is een paar jaar geleden onderzoek gedaan, waarbij jonge meisjes in verschillende groepen tegenover een strenge jury werden gezet. De meisjes in de eerste groep mochten fysiek contact hebben met hun moeder, de tweede groep mocht met iemand bellen, de derde groep mocht alleen appen en  laatste groep mocht helemaal geen contact met iemand hebben.

"De afgifte van oxytocine, ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd, was na fysiek contact en een telefoongesprek toegenomen", vertelt hoogleraar De Bruijn. "Bij de meisjes die mochten appen of geen contact hadden, was dat niet het geval." 

Knuffelen met je huisdier

Je maakt het stofje oxytocine aan als je iets van geluk ervaart. "Het verschilt per persoon hoeveel van het hormoon wordt aangemaakt, in eenzelfde situatie." Zo kan het bijvoorbeeld helpen om met je huisdier te knuffelen. "Al zie je dat dat voor het beestje zelf vaak niet al prettig wordt ervaren."

Hoe zorg je voor meer oxytocine-afgifte?

  1. Knuffel zoveel mogelijk met huisgenoten
  2. Knuffelen je huisdier
  3. Bel iemand op
  4. Videobel met iemand. Elkaar in de ogen kunnen kijken werkt nog beter
  5. Geef of neem een massage
  6. Heb seks

In deze onzekere tijden hebben veel mensen volgens De Bruijn last van stress en angst. "Het kan echt helpen om leuke dingen te doen. Dat verklaart het succes van apps als Houseparty. Het is belangrijk om te ontspannen en sociaal contact te houden."

'Koop geen neusspray'

De Bruijn benadrukt dat het belangrijk om een eigen balans vinden. "En besteed extra aandacht aan mensen die het moeilijk hebben. Mensen van wie je weet dat ze sneller angstig zijn of depressieve gevoelens ontwikkelen."

Online worden veel oxytocine neussprays aangeboden. "Koop die niet. Je weet niet wat voor effect deze sprays hebben. Het is beter om zelf oxytocine aan te maken."

Bekijk de video hier:

02:08