Kan antiluizenmiddel ook coronavirus doden? 'Niet te vroeg juichen'

Een medicijn dat wordt gebruikt tegen hoofdluis en schurft, kan het coronavirus binnen twee dagen doden. Dat is de uitkomst van een laboratoriumonderzoek van de Monash University in Melbourne. Nederlandse deskundigen zijn terughoudend.
Het gaat om het antiparasitaire middel ivermectine, dat nu al tegen haarluis, schurft en verschillende worminfecties wordt gebruikt. Het middel werd in het laboratorium losgelaten op cellen die met het coronavirus geïnfecteerd waren. Het virus ging binnen twee dagen dood.

Tekort aan medicijnen dreigt: 'Dierenmedicatie kan geschikt zijn'
Uit eerder onderzoek bleek ook al dat ivermectine in het lab effect had bij de bestrijding van andere virusinfecties, zoals knokkelkoorts en influenza.
Meer onderzoek nodig
"Het klinkt veelbelovend, maar we moeten niet te vroeg juichen", zegt Teun Bousema, hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten aan het Radboudumc. "Als iets in het lab effect heeft op cellen, betekent dit niet dat het middel daadwerkelijk het coronavirus bij mensen bestrijdt."

Er is volgens Bousema meer onderzoek nodig. Zo moet er een groot klinisch onderzoek op besmette mensen plaatsvinden. "Het duurt nog maanden om dit goed uit te voeren. En dan is het nog afwachten of het positief effect heeft."
Snel inzetbaar
Een voordeel is wel dat dit medicijn al bestaat. "Het wordt jaarlijks honderd miljoen keer gebruikt. Als de klinische studie een positieve uitkomst heeft, kan het in principe snel worden ingezet bij besmette patiënten. Maar zover is het dus nog lang niet.
'Niet zelf mee experimenteren'
De hoogleraar raadt mensen af om te gaan experimenteren met ivermectine. "Het kan fatale gevolgen hebben als je er zelf mee aan de slag gaat en het middel gaat slikken."
Meer medicijnen getest
Wereldwijd zijn al 90 onderzoeken geregistreerd waarin de werkzaamheid van bestaande medicijnen op het coronavirus is onderzocht. De meest veelbelovende middelen die nu op proefpersonen worden getest zijn:
- Malaria-medicijn chloroquine
- Ebola-medicijn remdesivir
- hiv-remmers lopanavir/ritonavir
- MS-medicijn interferon
Bron: College Ter Beoordeling Van Geneesmiddelen