Nieuwe afdeling

Revalidatieprogramma voor patiënten die van ic komen: 'Zitten is al een opgave'

06 april 2020 14:17 Aangepast: 06 april 2020 18:39
Revalidatiearts Catja Dijkstra en EditieNL-verslaggever Gerben Kamphorst Beeld © EditieNL

Voor coronapatiënten die aan de beademing hebben gelegen is revalideren een hele opgave. Revalidatiecentrum De Hoogstraat heeft als eerste instelling in Nederland een speciaal behandelprogramma ontwikkeld voor coronapatiënten die lang op de intensive care hebben gelegen.

Herstellen na opname op de ic is erg zwaar. Daar is een heel intensieve aanpak bij nodig. Om voormalig ic-patiënten hierin te ondersteunen ontwikkelt De Hoogstraat een speciaal revalidatieprogramma.

Kilo per dag

"Per dag kun je wel een kilo aan spiermassa verliezen. Het gaat heel snel", vertelt Joris de Graaf, mede-ontwikkelaar van het behandelprogramma, aan EditieNL. "Na een paar weken op de ic is zitten al een opgave, laat staan lopen."

De Hoogstraat heeft ervaring met het behandelen van mensen die van de ic komen. Toch vergt dit een nieuwe aanpak. "Doordat de coronapatiënten kunstmatig beademd zijn, hebben met name hun longen een grote klap gekregen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-arts Diederik Gommers: 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt'

Met een flink team staan ze bij De Hoogstraat klaar om de patiënten er weer bovenop te krijgen. "We hebben een fysiotherapeut en ergotherapeut voor het fysieke herstel, maar ook een dietist om te zorgen dat mensen voldoende spiermassa opbouwen", vertelt De Graaf.

Ook zijn er een psycholoog en een maatschappelijk werker. "De verwachting is dat mensen niet alleen fysiek maar ook mentaal een zware tik hebben gekregen als ze van de ic afkomen. Er zullen mensen bij zijn die PTSS hebben opgelopen."

Jonge mensen

Het behandelprogramma is bedoeld om jonge mensen weer fit te krijgen. Zij zullen naar schatting zes tot acht weken in het revalidatiecentrum blijven, en moeten daarna thuis verder herstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM verwacht toch meer coronapatiënten op intensive care

We kijken per revalidant hoe erg die eraan toe is", legt revalidatiearts Catja Dijkstra uit. "Het programma dat we hier hebben zal voor sommigen te zwaar zijn. “Ouderen die het behandeltempo niet aankunnen of mensen die te veel verzwakt zijn door andere aandoeningen komen niet in aanmerking."

In ontwikkeling

Het programma is nog in ontwikkeling, dus op dit moment zijn er in De Hoogstraat nog geen coronapatiënten opgenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore