Creativiteit

'Coupe corona': minder wassen, meer opsteken

06 april 2020 12:51 Aangepast: 06 april 2020 14:13
Kristel wast haar haar nu een stuk minder nu ze veel thuis zit Beeld © Eigen foto

We zitten hele dagen binnen, kunnen niet naar de kroeg en een date zit er ook even niet in. En dus lijken we ons haar minder aandacht te geven. Sommigen wassen het bijvoorbeeld een stuk minder. En dat is positief, zeggen kappers.

"Ik zeg al jaren tegen klanten dat ze hun haar minder vaak moeten wassen", zegt Daizy Mastbroek van DaizyHair in Berkel-Enschot. "Je hoort vaak dat mensen hun haar elke dag of om de dag wassen. Wij adviseren dan altijd om dat niet vaker dan twee keer in de week te doen."

Het wassen van het haar heeft een ontvettend effect. Dat klinkt goed, maar tijdens het wassen openen de haarschubben zich. "Het gevolg is dat die schubben gaan splijten. En door te vaak te wassen stimuleer je de talgkliertjes op de hoofdhuid, waardoor er juist meer vet geproduceerd wordt."

'Gebruik droogshampoo'

Wat dat betreft is de social distancing iets positiefs. "In een normale situatie lukt het mensen simpelweg niet om hun haar minder vaak te wassen. Niemand wil met vet haar de deur uit stappen. Nu we allemaal thuis zitten, kun je het wassen afbouwen."

Kapper Daizy Mastbroek. Kapper Daizy Mastbroek.

En dat afbouwen is lastig, benadrukt Daizy. "Probeer er wat dagen tussen te laten zitten. En als je het gevoel hebt dat het echt te vet wordt, gebruik dan droogshampoo. Dat absorbeert het vet."

'Accessoires zijn weer in'

En, adviseert Daizy, ga met accessoires aan de gang. "Door droogshampoo te gebruiken valt het haar nonchalanter. Dat biedt een leuke kans om er eens iets anders mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan een haarband of steek het op. Dit soort accessoires zijn gelukkig weer helemaal in."

Een patroon doorbreken

Kristel (35) uit Loon op Zand noemt zichzelf een echte ervaringsdeskundige. "Ik heb altijd heel veel geëxperimenteerd met mijn haar en heb er zeker niet altijd goed voor gezorgd." Ze waste haar haar voorheen soms wel dagelijks. 

Maar mede door de coronacrisis heeft ze dat patroon kunnen doorbreken. "Je zit toch meer binnen, dus het is minder noodzakelijk om je haar dagelijks te wassen." Ze begon daarom met het uitstellen van het wassen en inmiddels wast ze haar haar nog maar twee keer per week.

Een speld of een haarband

En ze heeft de tijd om het natuurlijk op te laten drogen. "Ik merk echt dat het veel beter is om niet te föhnen en de stijltang te laten liggen." Ook is Kristel een stuk creatiever geworden. "Ik doe er wat makkelijker een speld of een haarband in." 

De droogshampoo bevalt haar ook. "Het zit er snel in en je bent meteen opgefrist en toonbaar. Ik denk nog steeds wel eens 'zo kan ik niet naar buiten', maar dan pak ik bijvoorbeeld een leuke fluwelen haarband. Ik verzin er wel iets op."

'Het zit in m'n systeem'

Als alles straks weer normaal is, denkt Kristel dat ze dit nieuwe wasregime volhoudt. "Het vergde in het begin veel discipline, maar inmiddels zit het in m'n systeem." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore