Tegen verspilling

Brouwers pompen overgebleven bier terug en maken er handgel van

06 april 2020 12:04 Aangepast: 06 april 2020 18:09
Een chauffeur en café-eigenaar pompen het bier uit café Boerke Verschuren weg Beeld © EditieNL

Nu alle cafés gesloten zijn, blijft er in hun opslag veel bier over. Daarom besluiten steeds meer brouwers om het bier terug te pompen en er iets anders mee te doen. "Verspilling zou zonde zijn."

De biervoorraden die nog in de tanks van cafés zitten raken mogelijk over datum, nu het bier niet wordt gedronken. Daarom kiezen steeds meer bierbrouwers ervoor om het bier terug te halen. De drank kan teruggezogen worden met een tankwagen.

Nieuw doel

Met het teruggehaalde bier is van alles mogelijk. De alcohol kan bijvoorbeeld gebruikt worden om handgel van te maken. Ook kunnen de grondstoffen ingezet worden om water mee te zuiveren en stroom op te wekken. Het restproduct bierbostel wordt zelfs verwerkt in veevoer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cafés dicht: Grolsch maakt veevoer van oud bier

Allerlei brouwers, bijvoorbeeld Grolsch en Royal Swickels, werken mee aan dergelijke anti-verspillingsprojecten. Heineken heeft inmiddels 250.000 flesjes handgel geproduceerd voor ziekenhuizen in Nederland en België. Daarvoor was 30.000 liter alcohol nodig.

Verspilling tegengaan

Ook AB InBev, de brouwerijketen die verantwoordelijk is voor merken als Jupiler, Hertog Jan en Corona, haalt zijn bier uit cafés terug. "We doen dit om verspilling van het bier tegen te gaan. Dat zou zonde zijn", vertelt woordvoerder Wilco Heiwegen aan EditieNL.

AB InBev heeft inmiddels 5.000 flessen handgel van 250 milliliter gedoneerd aan ziekenhuizen. "Die leveren we de ziekenhuizen en zorginstellingen die zich bij ons hebben gemeld. Heel veel zorginstellingen hebben er nu behoefte aan."

Kosten

Het terughalen van bier is niet gratis. "We moeten betalen om dit te doen. Maar we vinden het belangrijk dat dit gebeurt. Al hopen we natuurlijk dat het bier in de toekomst weer opgedronken gaan worden."

Zo werkt het

Benieuwd hoe het terugpompen van bier in z'n werk gaat? Vanavond om 18.15 uur zie je in in EditieNL hoe de voorraad van café Boerke Verschuren in Breda wordt teruggehaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore