Ga naar de inhoud
Geur

Honden trainen om coronavirus op te sporen: 'Het is mogelijk'

Hotsche Luik Beeld © EditieNL

Overal wordt gezocht naar mogelijkheden om de verspreiding van Covid-19 een halt toe te roepen. Een daarvan is het inzetten van honden om het virus op te sporen. Een Nederlands bedrijf dat medische detectiehonden traint, onderzoekt nu of honden het virus kunnen ruiken.

Honden zijn meestersnuffelaars. Ze worden nu ook al ingezet om ziektes op te sporen. Zo kunnen honden diverse vormen van kanker detecteren en ruiken ze bij mensen met diabetes of er een stijging of daling van het bloedsuiker is.

Op dit moment wordt onderzocht of zij ook het coronavirus kunnen opsporen. Als dat het geval blijkt, zou goed kunnen dat er binnenkort zorginstellingen zijn waar honden rondlopen, op zoek naar het virus.

Nog geen trainingen

Maar zover is het nog niet. "Op dit moment worden er nog geen honden hiervoor getraind", vertelt eigenaar Hotsche Luik van Scent Detection Academy aan EditieNL. "We kijken op dit moment wat de mogelijkheden zijn voor het krijgen van een trainbare geur zonder al te veel risico's."

"Het moet veilig zijn voor de mensen die met de honden werken en voor de mensen die het geurmonster verzamelen", gaat Luik verder. "Eerst moet er een proefmonster zijn. Dat kost veel tijd en geld. Maar als dat er eenmaal is, dan kun je het de honden aanleren. Zo’n training duurt zes tot acht weken.”

Testen
Lees ook:
Testen of je het coronavirus al hebt gehad? 'Zo eenvoudig is het helaas niet'

Dit soort onderzoeken is niet nieuw voor het bedrijf uit Voorst. Eerder toonden zij al aan dat honden het ziekenhuisbacterie Clostridium kunnen ruiken en dus opsporen. "Ze ruiken veel meer dan mensen", vertelt Luik.

Scent Detection Academy is niet de enige die zich hiermee bezighoudt. In het Verenigd Koninkrijk onderzoekt de Britse liefdadigheidsorganisatie Medical Detecion Dogs samen met de universiteit van Durham en de London School of Hygiene and Tropical Medicine of honden het coronavirus kunnen opsporen.

Reactie minister

Minister Hugo de Jonge laat in een reactie weten dat hij nog niet op de hoogte is van de mogelijkheid. "Ik heb er nog niet van gehoord. We proberen alles goed in de gaten te houden. Als er inderdaad iets kansrijks aand e hand is, dan moeten we daar zeker bovenop zitten. Het klinkt heel boeiend, maar ik moet het eerst beter bekijken."

Hond ruikt corona

01:44