Advies

Videobellen met de tandarts: 'Alleen nog langskomen voor spoedbehandeling'

03 april 2020 10:07 Aangepast: 03 april 2020 19:00

Je hebt ontzettende kiespijn of doorkomende verstandskiezen, maar je weet niet zeker of je wel in aanmerking komt voor een spoedbehandeling. Bij verschillende tandheelkundeklinieken kun je dan videobellen met een tandarts. Die bepaalt of je toch mag langskomen.

Bezoek aan de tandarts is vanwege het coronavirus alleen nog maar mogelijk als je echt een spoedbehandeling nodig hebt. Maar dat is soms best lastig inschatten. Spoedhulpkliniek Dental365 startte deze week daarom een online dienst, waarmee tandartsen op afstand advies kunnen geven. Er zijn inmiddels meer tandartspraktijken die dit doen.

Twijfelen

"Normaal gesproken kom je langs voor een consult, bekijkt de tandarts de klacht in de stoel en aan de hand daarvan word je of behandeld of krijg je medicatie voorgeschreven of tips", zegt Manon Schoon van Dental365.

"Zo'n videoconsult is een uitkomst voor mensen die nu twijfelen of ze met hun klacht kunnen worden behandeld of advies willen wat ze moeten doen. Of voor mensen die in de risicogroep vallen en dus absoluut niet de deur uit mogen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse tandarts doneert 5000 mondkapjes aan ziekenhuis: 'Ze hebben het nodig'

Medicatie

Patiënten kunnen niet alleen hun klachten met een tandarts bespreken, maar ook foto's uploaden of uittekenen waar ze klachten hebben. "Zo heeft de tandarts een breder beeld van de klachten", legt Schoon uit. 

Tijdens het consult bepaalt de tandarts of het nodig is om toch langs te komen voor een spoedbehandeling. Ook kan medicatie voorgeschreven worden. Het kost niks extra's. "Je moet alleen een tandartsverzekering hebben."

Wat zijn spoedklachten?

Met welke klachten kom je eigenlijk in aanmerking voor een spoedbehandeling? Anita Zijlstra van beroepsorganisatie KNMT legt het uit.

"Bijvoorbeeld als je heftige, acute pijn hebt, zoals bij een ontsteking in de mond. Ook een nabloeding van een behandeling, bijvoorbeeld na het trekken van een tand, is een spoedklacht. Als je een ongeval hebt gehad waarbij een stuk tand is afgebroken of uitgevallen, kan je ook terecht."

Je mag dus lang niet voor alles langskomen. "Zaken als het loszitten van een vulling of een beugeldraadje zijn geen spoedgevallen. Het is heel vervelend, maar om contacten te beperken behandelen tandartsen dat nu niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van