Coronacrisis

Tekort aan medicijnen dreigt: 'Dierenmedicatie kan geschikt zijn'

02 april 2020 13:15 Aangepast: 02 april 2020 13:38
Beeld © iStock

Door de sluiting van fabrieken in China en India dreigt er een mogelijk medicijntekort in ons land. Eerder deze week werd duidelijk dat een slaapmiddel voor dieren mogelijk gebruikt kan worden voor coronapatiënten. Geldt dit ook voor andere medicijnen?

"Ja, dierenmedicijnen zouden een optie kunnen zijn om het tekort op te lossen", zegt Ronette Gehring, hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, tegen Editie NL. "Maar je moet echt per middel kijken of en hoe je het kunt toepassen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mogelijk jarenlang medicijntekorten door coronacrisis'

Of wij uiteindelijk hetzelfde medicijn kunnen slikken als dieren, is volgens Gehring afhankelijk van meerdere factoren. "Je moet vooral kijken naar de actieve stof. Vaak is de hoofdstof hetzelfde als bij medicijnen voor de humane zorg, maar dat is niet altijd het geval."

Vleessmaak of zoete smaak?

Ook is het belangrijk om te kijken naar in welke vorm het medicijn wordt toegediend en wat de hulpstoffen zijn. "Smaak is bijvoorbeeld een hulpstof. Deze zal voor dieren een vleessmaak zijn en voor mensen vaak een wat zoetere stof."

Ook moet gelet worden op de preserveermiddelen. "Diergeneesmiddelen liggen soms wat langer op de plank, dus die hebben andere houdbaarheidsduur." En tot slot is de dosering belangrijk. "Een dier van vijf kilo heeft een andere dosis nodig dan een mens van 70 kilo."

Niet nieuw

Het uitwisselen van medicijnen tussen mens en dier is niet nieuw. "Andersom gebeurt het ook. Medicijnen voor mensen worden ook wel eens gebruikt bij dieren, omdat niet voor elke aandoening veterinaire medicijnen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore