Sinds we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, zijn we massaal aan het klussen geslagen. Dat merken ze niet alleen in de bouwmarkt, maar ook op de eerste hulp. Hoe klus je veilig?
Handchirurgen zien een toename van het aantal patiënten. "Wij denken dat mensen thuiszitten door corona en dat ze daarom maar gaan klussen", vertelt handchirurg Johan Vehof van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie.
De vereniging zag in deze periode al vijftig meldingen. "Het gaat vaak om letsel door een cirkelzaag, het uitschieten met een stanleymes, zenuwen die door worden gesneden of een vinger die eraf ligt."
Druk op ziekenhuizen
Vehof denkt dat het letsel komt doordat mensen onvoldoende beschermende maatregelen nemen, zoals speciale kleding of een beschermende bril. "Ook zou verouderd materiaal een rol kunnen spelen."
Het toegenomen klusletsel verhoogt de druk op ziekenhuizen. "Die zijn echt gericht op mensen met corona. Spoedletsel wordt natuurlijk wel behandeld, maar het legt extra druk op de ziekenhuiszorg. Denk ook na over de nazorg: die kan wel drie maanden in beslag nemen."

Oud gereedschap
Als je dan toch gaat klussen, doe het dan zo veilig mogelijk. Tv-klusser Thomas Verhoef van Eigen Huis en Tuin heeft daar wel wat tips voor. "Doe geen klussen die je nog nooit eerder hebt gedaan", waarschuwt hij.
Je loopt vooral risico als je met apparaten aan de slag gaat. Ook hij zegt dat het vaak misgaat als mensen werken met oud gereedschap. "Dat is niet meer scherp en zorgt voor ongelukken. Hoe gek het ook klinkt: zorg voor scherp gereedschap om ongelukken te voorkomen."
Wat ook kan helpen, is om niet te veel haast te hebben. "En als je iets niet aandurft, doe het dan ook echt niet. Neem geen risico's."