Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Laboratorium in Oss werkt aan snelle bloedtest die ziet of je corona hebt gehad

Bij verslaggever Annemarie landman werd de test vandaag afgenomen. Beeld © Editie NL

Het moet een doorbraak worden in de strijd tegen het coronavirus: een immuniteitstest. Met een prik in de vinger wordt gekeken of iemand antistoffen heeft en dus al besmet is geweest. Bij Innatoss Laboratories in Oss wordt hard gewerkt om de test op grote schaal toe te kunnen passen.

"Wij zijn op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van een laagdrempelige bloedtest om te kijken of iemand antistoffen voor Covid-19 heeft aangemaakt en daardoor niet meer besmettelijk is of besmet kan raken", legt Anja Garritsen, directeur van Innatoss Laboratories, uit.

De
Bekijk ook:
De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit

Het laboratorium wil ervoor zorgen dat er vaart wordt gemaakt en begonnen kan worden met grootschalig testen. "Het moet een soort van drive-through worden. Je rijdt met de auto een parkeerplaats op, steekt je vinger door het raam en de test wordt afgenomen. De uitslag is er dan binnen een dag. Je hebt hiervoor geen BIG-geregistreerde artsen nodig."

Angst onder verpleegkundigen

Conny Helder is bestuurslid van ActiZ, de branchevereniging van zorginstanties, en vindt het belangrijk dat zulke tests op grote schaal kunnen worden ingezet bij zorgpersoneel. "Dan kunnen zij weer met een gerust hart hun werk doen."

Onder veel verpleegkundigen heerst volgens haar angst om zelf besmet te raken of anderen te besmetten. "Het is zelfs zo erg dat verpleegkundigen zich soms preventief ziek melden. Dat leidt er weer toe dat anderen het werk moeten opvangen en overbelast worden."

RIVM

RIVM heeft twijfels geuit over de betrouwbaarheid van bloedtesten, maar volgens Garritsen kan het laboratorium niet tegen worden gehouden.