Nederland houdt hoop

Laura maakt voorleesvideo's voor haar leerlingen

01 april 2020 16:24 Aangepast: 02 april 2020 09:04
Laura van der Holst neemt voorleesvideo's op Beeld © Beeld uit video

Docenten moeten soms behoorlijk creatief zijn tijdens het lesgeven nu de scholen dicht zijn. Docent Laura van der Holst uit Utrecht bedacht iets om haar klassen aan het lezen te houden. Ze maakt voorleesvideo's voor haar leerlingen.

"Vlak voor de scholen dichtgingen, was ik in mijn brugklas begonnen met voorlezen", vertelt Laura aan EditieNL. "We hadden bezoek gehad van een schrijfster en de leerlingen waren heel enthousiast, dus ben ik dat boek gaan voorlezen in de klas. Ik zou het hele boek gaan uitlezen, maar toen ging de school dicht."

Ze zocht een manier om het toch te blijven doen en de oplossing was al gauw gevonden. "Ik ben er filmpjes van gaan maken." Op een speciale site, mevrouwholstleestvoor.com, plaatst ze video's waarin ze steeds een stukje uit een boek voorleest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van docent naar nieuwslezer: Taco presenteert speciaal schooljournaal

Ook de bovenbouw

Het bleef niet alleen bij voorlezen voor de onderbouw. "Ik zag dat leerlingen het echt leuk vonden en toen bedacht ik dat ik het ook maar voor de bovenbouw moest gaan doen", vertelt Laura. "Leerlingen zeiden ook tegen me: de bieb is dicht, hoe moet ik nou aan een boek komen? Nu kunnen ze naar mij luisteren."

Laura maakt de video's naast haar normale lessen, die ze nu online geeft. Voor de bovenbouw leest ze nu voor uit De Verwarde Cavia van Paulien Cornelisse en voor de onderbouw uit Verwoest van Margje Woodrow. "Het is twee keer een kwartiertje voorlezen, ik ben er in totaal een klein uurtje mee bezig. Ik probeer het dagelijks te doen, maar dat lukt niet altijd."

Enthousiast

Haar leerlingen vinden het wel wat. "De reacties zijn heel leuk, de leerlingen reageren heel enthousiast. Ze komen er ook in de les op terug, dat vind ik een goed teken. Ze vinden het super lief dat ik dit voor ze bedacht heb", zegt Laura.

Zelf vindt ze het ook wel een succes. "Ik kan me goed voorstellen dat ik dit blijf doen, ook na de coronacrisis. Ik heb veel leerlingen die niet van lezen houden, maar ik heb weinig leerlingen die niet van voorlezen houden. De meerderheid zit muisstil te luisteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore