Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Huisartsen maken zich zorgen: 'Blijf niet met alledaagse klachten rondlopen'

Philip Boerebach, directeur van het International Health Centre The Hague. Beeld © Editie NL

Al dagen horen we verhalen over overvolle intensive cares en de hoge werkdruk voor artsen. 'De zorg piept en kraakt', zei minister De Jonge gisteren nog. En dat lijkt een negatief effect te hebben op ons huisartsbezoek. Huisartsen maken zich zorgen, want patiënten blijven langer rondlopen met klachten die niet aan corona gerelateerd zijn.

"Mensen stellen een bezoek aan de huisarts nu uit, terwijl er veel klachten zijn die je juist met je huisarts moet bespreken", zegt Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging tegen EditieNL.

Van
Lees ook:
Van huisarts tot dokter op de ic: dit zijn de helden uit de zorg

"De praktijken zijn grotendeels dicht, dus dat betekent dat de spreekkamers leeg zijn. Maar er zijn online nog allerlei manieren om zorg te verlenen."

Normale zorg op de achtergrond

Philip Boerebach, directeur van het International Health Centre The Hague (IHCH), merkt ook dat de 'normale' medische zorg op de achtergrond dreigt te raken. "Dat is logisch, gezien het advies van de overheid om zoveel mogelijk binnen te blijven en het verzoek om de medische sector de ruimte te geven om voor coronapatiënten te zorgen."

Voetbalvrouw
Lees ook:
Voetbalvrouw Roos is heldin bij familie Vormer: inkijkje in haar leven als spoedarts

Maar hij waarschuwt ook: "Het is bekend dat het uitstellen van noodzakelijke zorg op de langere termijn tot meer gezondheidsschade kan leiden."

'Aarzel niet'

Het IHCH heeft haar digitale dienstverlening daarom versneld uitgebreid met video-, email- en telefonische consulten. "Wij adviseren mensen sterk om bij contact op te nemen als ze klachten hebben. Aarzel niet."