Coronacrisis

Geen vakantie, wel vakantiedagen? 'Wees loyaal en neem ze op'

01 april 2020 14:40 Aangepast: 02 april 2020 10:06
Beeld © iStock

Nu de coronamaatregelen van het kabinet zijn verlengd, hebben bijna zes op de tien Nederlanders hun vakantieplannen voor de zomer uitgesteld. Dat blijkt uit cijfers van toeristenbureau NBTC. Veel mensen willen daarom ook van hun aangevraagde vakantiedagen af. Maar sommige bedrijven adviseren om juist nu dagen op te nemen, zodat niet iedereen, als de crisis voorbij is, tegelijkertijd op vakantie gaat.

Gisteravond deelde premier Rutte mee dat de maatregelen in ieder geval gelden tot en met dinsdag 28 april. En hij riep Nederlanders op om voorlopig geen plannen te maken voor de meivakantie. Ook worden gemeenschappelijke voorzieningen op campings gesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april

En dus zal de gedachte 'daar gaat de vakantie' door menig hoofd zijn geschoten. Extra vervelend als je al vakantiedagen had aangevraagd. EditieNL vroeg jullie wat jullie met vakantiedagen doen. Ruim 80 procent geeft aan nog even te wachten met het opnemen ervan. En dat is precies wat veel bedrijven willen voorkomen.

Wet versus realiteit

"Het is echt een groot probleem als iedereen na de coronacrisis tegelijkertijd op vakantie gaat", zegt arbeidspsycholoog Tosca Gort tegen EditieNL. ''Het is te zwaar voor bedrijven als mensen niet alle uren werken en vervolgens ook geen vakantiedagen opnemen."

Toch wijst Gort, die zelf 120 freelancers en 7 vaste werknemers heeft, mensen graag ook de realiteit en adviseert ze werknemers om loyaal te zijn. "Veel bedrijven hebben het nu extreem zwaar en draaien een lage omzet. Daarom is mijn advies aan werknemers om nu even niet naar de wet te kijken. De houding 'ik bepaal zelf wel wanneer ik vakantie opneem' raad ik niet aan. Die houding zou ervoor kunnen zorgen dat er meer bedrijven failliet gaan."

Niet op vakantie dit jaar

Vooral kleine bedrijven proberen nu een verdeling aan te brengen. "Zo kunnen werknemers tot 28 april en na 28 april een bepaald percentage van hun vakantiedagen opnemen." Iets degelijks doet Tosca zelf ook.

Volgens de arbeidspsycholoog gaat een heel groot deel van de mensen ervan uit dat ze dit jaar niet naar exotische oorden op vakantie gaan. "Ze leggen zich daarbij neer."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van