Coronavirus

Nog steeds veel Nederlanders vast in buitenland: 'Er gebeurt niks'

01 april 2020 17:03 Aangepast: 02 april 2020 08:13
Gerard en Nora zitten sinds 13 maart in Sri Lanka Beeld © Eigen foto

Er zitten nog steeds Nederlanders vast in het buitenland. Vanwege het coronavirus kunnen ze niet naar huis. We spraken een aantal van hen. Ze zitten met het handen in het haar omdat ze geen idee hebben hoe hoe lang ze nog vastzitten.

"Er gebeurt niks", zegt Gerard Rietdijk tegen Editie NL. Gerard en zijn vriendin Nora zitten sinds 13 maart in Sri Lanka. "We zouden een rondreis maken en dan door naar de Malediven gaan. Voor we vertrokken hadden we al aan Buitenlandse Zaken gevraagd of we ons zorgen moesten maken. Dat hoefde niet."

Commerciële vluchten

Maar inmiddels zit het stel muurvast. "De repatriëringsvluchten uit Nederland komen nu nog niet, omdat er nog steeds commerciële vluchten vanuit Sri Lanka vertrekken. Daarvoor hebben wij een paar keer tickets geboekt, maar die werden de hele tijd geannuleerd", legt Gerard uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders vast in buitenland: 'Beangstigend, er lopen militairen rond'

Het contact met de ambassade vindt hij niet goed. "Ze bieden excuses aan, maar verder niets wezenlijks. Ook vanuit het ministerie gebeurt niks. We vlogen met Swift Air, geboekt via Gate One, maar contact met hen is ook al niet te doen."

Gerard en Nora hebben nu een vlucht voor 9 april geboekt. "Maar als die ook gecanceld wordt, weet ik het echt niet meer. Het geld begint op te raken. Daarnaast zitten we nu in een B&B, we worden uitgekotst door de bevolking en de politie staat dagelijks op de deur te bonzen."

Repatriëringsvluchten

De aanmeldingen van de speciale reisregeling voor gestrande reizigers loopt storm. "We hebben via onze website bijzonderbijstandbuitenland.nl 23.000 aanmeldingen gekregen", zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gisteren.

Er wordt hard gewerkt om mensen thuis te krijgen. "Inmiddels zijn acht vluchten voltooid, maar we zijn er nog niet. Een heleboel landen werken goed mee, maar het verschilt per land. Het hangt af van de plek waar mensen zich bevinden. Daarnaast is in een aantal landen commerciële vluchten nog mogelijk. Ook hier blijft gelden: kun je er gebruik van maken, dan doen."

Kim zit vast in Saoedi-Arabië Kim zit vast in Saoedi-Arabië

Facebookgroep

Kim Kersten zit sinds 15 maart vast in Saoedi-Arabië. "We zijn met vier volwassenen en mijn zoontje aan het rondreizen." De toeristen kunnen geen kant meer op. En ze zijn niet de enige daar. Kim begon daarom een facebookgroep. "Er schijnen ongeveer 65 Nederlanders vast te zitten, we hebben nu een appgroepje met 33 personen", vertelt Kim.

Kim en haar gezelschap zitten in de stad Bisha. "Er is hier nog weinig corona en de beperkingen vallen nog mee. Er is een avondklok van 19.00 tot 6.00 en we mogen de provincie niet verlaten. Maar de meeste personen zitten in Jeddah en Riyad en daar zijn al meer beperkingen."

Leeg vliegtuig

"We zijn ongeveer 700 kilometer van Riyad, waar mogelijk een internationale vlucht kan vertrekken", zegt Kim "Er zou vandaag een vlucht van Riyad naar Parijs gaan waar we mogelijk op konden, maar die is helaas geannuleerd. De vlucht is vertrokken met 250 lege stoelen en alleen vracht in het ruim."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden in buitenland gestrande Nederlanders doen beroep op speciale reisregeling

Dat is frustrerend voor de gestrande Nederlanders. "Er gaat twee keer per week een toestel van Riyad naar Amsterdam met lege stoelen, terwijl wij hier vastzitten. We hebben dit aan alle instanties gemeld, maar vooralsnog wordt er niets mee gedaan."

De toeristen staan op meerdere lijstjes, gisteren is zelfs nog contact geweest met het Ministerie van Toerisme van Saoedi-Arabië. Ze hopen snel naar huis te kunnen. "Maar we zijn niet bang en voelen ons erg veilig hier. Het is een prachtig land, we zien het maar als een verlengde vakantie", aldus Kim.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore