Ga naar de inhoud
Tussendoor in quarantaine

Legotheek in Eefde draait overuren: 'Iedereen wil de grootste doos'

De legotheek (nog voor de coronamaatregelen) Beeld © Jeroen Snijders Blok

Nu veel mensen thuiszitten zijn we massaal op zoek naar tijdverdrijf. Dat merkt ook de legotheek in het Gelderse Eefde, waar het veel drukker is dan normaal. "Tussendoor moet het lego steeds 72 uur in quarantaine."

Normaal gesproken is de legotheek in Eefde alleen een paar uurtjes geopend op woensdag, vrijdag en zondag. Maar vanwege de drukte heeft het bedrijf z'n openingstijden verruimd: mensen kunnen er nu zeven dagen per week terecht om lego te lenen.

Coronamaatregelen

Dat heeft niet alleen te maken met de drukte, maar ook met de nieuwe maatregelen die zijn getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Mensen moeten een voor een naar binnen en krijgen een kwartier om iets uit te kiezen", vertelt Jeroen Snijders Blok van de legotheek aan Editie NL.

Schermtijd
Lees ook:
Schermtijd kinderen uur langer sinds uitbraak coronavirus

Afgelopen zondag was er van 9.00 tot 18.00 uur elk kwartier iemand in de winkel. Na het terugbrengen van de bakken wordt het speelgoed uitgebreid gereinigd. "Het lego wordt vervolgens pas na drie dagen opnieuw uitgeleend. De bakken gaan 72 uur in quarantaine", lacht Snijders Blok.

Grotere pakketten

Hij merkt dat mensen ander lego uitkiezen dan normaal. "Wat opvalt is dat alle grote dozen als eerste worden uitgeleend. Normaliter is er veel meer variëteit qua interesse. Maar nu wil iedereen de allergrootste bakken hebben. Daar kunnen ze langer mee spelen."

Snijders Blok vindt het niet gek dat het lego nu de deur uitvliegt. "Ouders zijn thuis aan het werk en moeten hun kinderen, die ook thuis zijn, zien te vermaken. Dat is geen makkelijke combinatie. Het is toch fijn als je je kinderen zoet kan houden met lego, zodat je zelf kunt werken."

Populaire
Lees ook:
Populaire apps tastbaar gemaakt met Lego

Extra werk

Al met al is het veel extra werk voor de vrijwilligers van de legotheek. "De helft van ons team is boven de 65 jaar. Zij worden nu niet ingezet. Dat betekent dat ik zelf veel uren moet draaien. Maar het is het waard. Ik zie ontzettend veel blije gezichten van zowel ouders als kinderen."