Ga naar de inhoud
Vertrek Kuzu

Waarom dit het ideale moment is om slecht nieuws naar buiten te brengen

Tunahan Kuzu Beeld © ANP

Het verlagen van de maximale snelheid, het uitstellen van de nieuwe klimaatplannen van het kabinet en het opstappen van partijvoorzitter Kuzu. Hoewel deze onderwerpen normaal gesproken groot uitgelicht zouden worden in de media, worden ze nu ondergesneeuwd door coronanieuws. Is dit de perfecte timing om slecht nieuws de wereld in te slingeren?

Zaterdag werd bekend dat partijleider Tunahan Kuzu van DENK opstapt. Volgens hem had zijn functie een te grote impact op zijn privéleven. Informatie van HP/De Tijd zou echter uitwijzen dat Kuzu onvrijwillig is vertrokken. De reden zou een 'grensoverschrijdende relatie' met een medewerker van DENK zijn.

Tactisch

In de media wordt er maar minimaal aandacht aan het nieuws besteed; coronaberichtgeving voert de boventoon. Volgens debatexpert Donatello Piras is het dan ook tactisch om dit soort schandalen in crisistijden te openbaren. "Je weet dat het waarschijnlijk pas ergens op pagina 8 in de krant belandt", vertelt hij aan EditieNL.

 

'Kuzu
Lees ook:
'Kuzu vertrok door grensoverschrijdende relatie met medewerkster'

Hij denkt dat politieke besluiten dan ook bewust op vrijdagmiddag naar de Kamer worden gestuurd. "Dat is een geschikt moment om besluiten te droppen, zo voor het weekend. Timing is alles."

 

Druk met onszelf

Communicatiedeskundige Marc Oosterhout bevestigt dat er minder aandacht is voor zaken die niet met het coronavirus te maken hebben, zoals het vertrek van Kuzu. "We zijn nu druk met onze eigen dingen, zoals onze gezondheid of het redden van ons bedrijf. Alles wat daarbuiten valt, kan ons minder schelen", zegt hij tegen EditieNL.

Dat komt mensen die slecht nieuws moeten brengen goed uit, zegt hij. "Alle talkshows en nieuwsitems gaan over het coronavirus, er is weinig ruimte voor ander nieuws. Daar wordt gebruik van gemaakt."

Bekijk hier de video:

02:13