Sinds de uitbraak van het coronavirus is er in ziekenhuizen een groot tekort aan mondkapjes. Maar een oplossing is mogelijk dichtbij. Met behulp van ultraviolet licht kunnen gebruikte mondkapjes in anderhalve minuut schoongemaakt worden.
Normaal gesproken moeten mondkapjes na twee uur weggegooid worden omdat ze anders niet meer voldoende beschermen. Maar het Streeklab in Haarlem heeft ontdekt dat je ze kan hergebruiken door ze te bestralen met uv-licht. Op die manier worden de bacteriën vernietigd. Ultraviolet licht wordt al langer gebruikt om water, lucht en oppervlaktes te ontsmetten.
Kist
Het schoonmaken gebeurt in een soort kist waar je via een glaasje in kan kijken. "Zorgmedewerkers kunnen de mondkapjes erin doen, even wachten en ze vervolgens meteen weer opzetten", vertellen Daan Hoek en Thijs Kea. Zij zijn de oprichters van UV Smart, een bedrijf dat apparaten ontwikkelt waar medische instrumenten mee ontsmet kunnen worden.

"Normaal duurt het schoonmaken met uv-licht 25 seconden, maar om er zeker van te zijn dat de mondkapjes echt tot in de diepste vezels ontsmet zijn, duurt het nu ongeveer anderhalve minuut", zegt Kea tegen Editie NL. UV Smart is inmiddels met verschillende ziekenhuizen in gesprek die het apparaat willen hebben.
Celdeling
Fred Brouwer, hoogleraar Natuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit hoe het principe werkt: "Het uv-licht stopt de celdeling van cellen en bacteriën, waardoor ze niet kunnen vermenigvuldigen. Op die manier worden chemische verbindingen beschadigd door het uv-licht. Voor virussen geldt ongeveer hetzelfde."
Diep in de vezels
Het is volgens de hoogleraar belangrijk dat de uv-straling tot heel diep in de vezels komt. "Ziektekiemen kunnen ook in of achter de vezels zitten, waardoor ze niet direct meegenomen worden", vertelt hij aan Editie NL.
Ook de intensiteit van het licht is van belang. "Hoe harder de mondkapjes worden bestraald, hoe beter ze worden ontsmet."