Loyaliteit

Een cadeaubon om je lokale ondernemer te steunen? 'Je kunt je geld verliezen'

26 maart 2020 13:50 Aangepast: 26 maart 2020 18:23
Patrick van Aller, eigenaar Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen Beeld © EditieNL

De winkelstraten zijn leeg en dat geldt ook voor de winkels zelf en de terrassen zelf. Ondernemers voelen dat in hun portemonnee. Velen hopen dan ook dat klanten cadeaukaarten kopen om zo toch wat geld in het laatje te brengen. Maar helpt dat ook? En wat als het bedrijf alsnog failliet gaat?

Toen Patrick van Aller, eigenaar Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen in Den Haag, hoorde dat hij zijn zaak moest sluiten, besloot hij meteen om mensen op te roepen om een cadeaukaart te kopen. "In het begin verkocht ik er wel vijftig per dag. Nu zijn dat er nog maar een stuk of drie, dus we zijn alweer op zoek naar iets nieuws."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

50.000 bedrijven verwachten minder werk en vragen 'corona-ww' aan

Maar met de opbrengst van de cadeaubonnen kan Patrick wel weer even vooruit. "Ik heb genoeg geld opgehaald om de helft van de doorlopende kosten te kunnen betalen. Tot 6 april in ieder geval." 

Garantie

"Wij vinden dit prachtig initiatieven", zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbont. "Mensen kopen nu natuurlijk een bon om de lokale ondernemer te helpen." Maar, hij waarschuwt mensen ook. "Het is wel goed om je te realiseren dat je je geld kwijt kunt raken. Het is goed als ondernemers daar duidelijk over zijn."

Het internet staat vol met dit soort oproepen. Het internet staat vol met dit soort oproepen.

Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen is volgens Patrick een gezond bedrijf en hij zegt te kunnen garanderen dat mensen de cadeaubon kunnen inleveren zodra de coronacrisis achter de rug is. "Als een bedrijf niet gezond is, dan is dat meer een risico. Al denk ik wel dat mensen een bon vooral kopen om een bedrijf nu te helpen."

'Er blijft zelden geld over'

Als je nu een bon koopt en het bedrijf gaat failliet, dan ben je als klant vaak je geld kwijt. "Met je cadeaukaart sta je als laatste in het rijtje van de schuldeisers en bij een faillissement blijft zelden geld over", aldus Spierenburg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore