Geen bezoek

Jarig in tijden van corona: 'We stellen het uit tot juni'

26 maart 2020 11:29 Aangepast: 27 maart 2020 11:42
De Sweet Sixteen van Joanna liep iets anders dan gepland Beeld © Eigen foto

Als je in deze periode jarig bent, zal je verjaardag er waarschijnlijk iets anders uitzien dan je hoopte. Om er toch een feestje van te maken, worden we steeds creatiever: van zingen voor de deur tot visite achter het raam. Maar sommige mensen stellen hun verjaardag maar gewoon uit tot een later moment.

De Sweet Sixteen van Joanna had een groot feest moeten worden, maar vanwege de coronamaatregelen moest ze het afzeggen. "Mijn moeder en stiefvader hadden een surprise party gepland. Ze hadden een zaaltje gehuurd met een dj, en een limousine", vertelt Joanna aan EditieNL.

Ze besloten het feest direct te annuleren toen de eerste maatregelen werden aangekondigd. Toch zorgden ze gisteren voor een onvergetelijke verjaardag. "Mijn moeder had een oproep gedaan, of mensen me kaartjes wilden sturen. Er kwamen er meer dan dertig, zelfs van BN'ers. Ook heb ik veel cadeautjes gehad en had mijn buurjongen een spandoek opgehangen. En zodra het weer veilig is, gaan we het toch vieren."

Joanna kreeg wel heel veel kaarten Joanna kreeg wel heel veel kaarten

Zingen voor de deur

Ook Jessica probeert zo goed mogelijk een leuke dag te maken van de verjaardag van haar dochter. Haar dochter wordt zondag 14, maar omdat ze in de risicogroep valt, wordt de verjaardag alleen binnen het gezin gevierd. "Haar oom, tante, neefje en oma komen 's middags bij de voordeur voor haar zingen en ze krijgt een mand voor een high tea aangeboden", vertelt Jessica. "Verder doen we spelletjes en later in de middag gaan we gezellig steengrillen. We proberen er gewoon een leuke dag van te maken."

Jolanda Faber bedacht gisteren op haar verjaardag ook iets om het toch te vieren. Ze ging gewoon op de koffie bij haar moeder, die symptomen vertoont. "Papa, mama en zusje zaten binnen met de ramen dicht, mijn zusje en ik en onze partners zaten buiten. Met genoeg afstand tussen ons natuurlijk! We hebben taart afgegeven en hebben gepraat door een telefoon neer te leggen. Toch leuker dan alleen een belletje."

Een deel van de visite achter glas Een deel van de visite achter glas
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu al sociaal geïsoleerd? Marnix kwam als experiment een jaar z'n straat niet uit

Chantal maakte een verjaardagsspeurtocht voor haar zoon Chantal maakte een verjaardagsspeurtocht voor haar zoon

Uitstellen tot juni

Vooral voor jarige kinderen kan het een flinke teleurstelling zijn. "Wekenlang aftellen tot de grote dag, helaas kon het niet doorgaan", vertelt Chantal. Haar zoontje werd afgelopen zaterdag zeven jaar. "Uiteindelijk heb ik extra cadeautjes besteld en een speurtocht in en rondom het huis gemaakt, om zijn cadeautjes te zoeken." Slingers en taart waren gewoon aanwezig, maar opa en oma niet: daar werd mee gebeld. "Uiteindelijk vond hij het toch een leuke dag. En als het voorbij is houden we een tuinfeest."

Felicia heeft de verjaardag van dochtertje Jasmijn Fleur maar helemaal uitgesteld. "Ze is dinsdag vier jaar geworden en we hebben het helaas niet gevierd", zegt ze. "Eerst vond ze dat heel jammer, maar na het uitgelegd te hebben begreep ze het wel. Ze is ook gek op oma, die er anders niet bij kan zijn. In juni gaan we het samen gewoon vieren."

De dochter van Sarah was minder begripvol. "Mijn dochter Janneke zei dat meneer Rutte niet aardig is en hij zijn volgende verjaardag ook maar alleen moest vieren", schrijft ze.

Denise bracht taart bij haar ouders en schoonouders Denise bracht taart bij haar ouders en schoonouders

Taart brengen

Denise is vandaag jarig, maar ook zij moet de dag zonder veel visite doorbrengen. "Ik heb taart gehaald, en dat naar mijn ouders en schoonouders gebracht." Daarna gaat ze richting haar zus en nichtje om daar haar eigen taart te eten. "Dan gaan we videobellen met onze moeder, zodat we toch samen het taartje eten."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Fenna (7) krijgt drive-throughpartijtje op haar verjaardag

De rest van haar 27ste verjaardag brengt ze samen met haar partner door. "We gaan spelletjes doen en lekker eten 's avonds thuis."

Opa in het zonnetje

Veel jarige opa's en oma's hebben het nu ook niet makkelijk. Zo ook de opa van Meike, die morgen jarig is. "Helaas is hij helemaal alleen tijdens zijn verjaardag. Mijn lieve oma ligt in het ziekenhuis in Den Haag omdat ze corona heeft, wij wonen in Brabant dus ze woont ontzettend ver van ons af. De rest van de familie zit ook ziek thuis", vertelt ze. Toch gaan ze hun best doen om opa in het zonnetje te zetten. "Wij gaan als familie met elkaar allemaal een stukje filmen en daarvan een heel leuk verjaardagsfilmpje voor opa maken, dat hij morgen opgestuurd krijgt."

Ook Esther ging flink aan de slag om haar moeder, die zaterdag 85 wordt, toch een mooie dag te bezorgen. "We hadden een high tea doen als verrassing, maar dat is afgezegd", zegt Esther. "Nu heb ik om haar toch een beetje een verjaardagsgevoel te geven 85 verjaardagskaarten geschreven. Ik ga haar de doos waarin ik de kaarten heb gedaan zaterdag brengen. In iedere kaart staat een klein gedichtje van twee zinnen en de kaarten zijn genummerd."

Esther schreef 85 kaarten voor haar moeder Esther schreef 85 kaarten voor haar moeder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore