Nederland houdt hoop

Richard zamelt laptops in voor kinderen die er geen hebben

26 maart 2020 08:43 Aangepast: 26 maart 2020 19:28
Richard zamelde al tientallen laptops in Beeld © Eigen foto

Nu de scholen dicht zijn, krijgen veel leerlingen online les. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat kinderen daar een laptop of tablet voor tot hun beschikking hebben. ICT'er Richard Schenkeveld besloot daarom laptops in te zamelen voor gezinnen die het niet zo breed hebben.

"Hele gezinnen komen thuis te zitten, en het is niet vanzelfsprekend dat elk gezinslid een laptop heeft", zegt Richard tegen EditieNL.

Daarom besloot hij op social media een oproep te doen aan mensen om hun oude laptops te doneren. Als ICT'er zou Richard ze dan opschonen en gereedmaken. "Zodat kinderen die nu thuis komen te zitten zonder laptop er toch een kunnen krijgen."

Honderden mailtjes

Daar kwamen ontzettend veel reacties op. "Het is een beetje uit de hand gelopen", lacht Richard. "Binnen een dag had ik al duizend retweets en honderden reacties. Toen heb ik een website gemaakt met een speciaal e-mailadres. De inbox stroomt vol."

"Ik denk dat ik inmiddels al honderden mailtjes van aanbiedingen en aanvragen heb gekregen", vertelt Richard. "Ik moet ook gewoon acht uur per dag werken. Gelukkig kan mijn vriendin goed organiseren, zij beheert nu de mailbox."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van docent naar nieuwslezer: Taco presenteert speciaal schooljournaal

Tientallen laptops

Sinds vorige week heeft Richard al tientallen laptops binnengekregen, veelal van bedrijven. "Vanmiddag kreeg ik er weer vijftien van een bedrijf, die moet ik nog klaarmaken", vertelt hij. Hij heeft er al zo'n dertig opgeknapt en een mooie nieuwe plek gegeven.

Concert tijdens quarantaine: 'Muziek brengt vrolijkheid'

Om de boel iets dragelijker te maken hield saxofonist Yarden Klayman een concert vanaf een dak in Tel Aviv.

De aanvragen voor laptops komen uit allerlei hoeken: juffen en meesters, jeugdzorginstellingen of van de ouders zelf. Gelukkig staat Richard er niet alleen voor. Hij heeft inmiddels hulp van anderen die helpen met het leeghalen en opnieuw installeren van de ingezamelde laptops. "En mensen rijden voor mij het hele land door om laptops op te halen of af te leveren."

Tijd

Richard doet het werk volledig gratis. "Het kost me alleen tijd", zegt hij. De leerlingen hoeven dan ook niks voor de laptops te betalen. Hij heeft ook geen idee wanneer hij ermee stopt. "Ik denk eigenlijk dat de behoefte er na deze crisis ook nog wel is."

Heb jij ook een laptop die je niet meer gebruikt? Stuur dan een mailtje naar richard@dehelpdeskert.nl of ga naar Richards website www.dehelpdeskert.nl 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van