Ga naar de inhoud
Op elkaars lip

Zo overleeft jouw relatie het thuiswerken

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het idee van thuiswerken samen met je partner lijkt misschien heel gezellig, maar grote kans dat de onderlinge irritaties zich ondertussen beginnen op te stapelen. Hoe houd je je relatie dan leuk? Wij vroegen het aan communicatiedeskundige en datingexpert Marcia Chong.

Veel Nederlands zijn de komende tijd tot thuiswerken veroordeeld. En dat is lang niet iedereen gewend. Opeens zit je dagenlang met je partner opgescheept.

"Alles komt in deze tijd onder een vergrootglas te liggen. Relaties ook", zegt Marcia. "Je hebt normaal gesproken je eigen leven, werk en vrienden en zit niet zo op elkaars lip als nu."

Structuur en aparte ruimtes

We moeten volgens Marcia allereerst beginnen structuur in ons leven aan te brengen. Onze oude structuur is namelijk van het pad af. "Rust, reinheid en regelmaat, dat werkt gewoon het beste. Maak daar goede afspraken over met elkaar. Spreek gezette werktijden af, en wanneer het tijd is voor de lunch, bijvoorbeeld."

Ergonomisch
Lees ook:
Ergonomisch verantwoord thuiswerken: hoe pak je dat aan?

Heb je de mogelijkheid om in aparte ruimtes te werken? Doe dat dan, hoe ongezellig dat misschien ook lijkt. "Dan werk je veel effectiever en zal je minder afleiding hebben van elkaar." En als je wat afstand van elkaar hebt, is de kans op irritaties ook kleiner. Als aparte ruimtes niet lukt, loop dan in elk geval wel even weg als je moet bellen.

Ruzie leren maken

Lopen de gemoederen toch hoog op? Leer dan ruziemaken, zegt Marcia. "Heel veel mensen kunnen dat niet, maar er horen regels bij. Dat betekent bijvoorbeeld dat je zegt: niet schelden. Als je elkaar voor erge dingen gaat uitmaken, kan je dat niet meer terugdraaien en is dat een krasje op je relatie."

Als het tocht ontploft, loop dan weg. "Neem even een time-out en sluit je af. Naar buiten als dat nog kan, of naar een andere kamer", adviseert Marcia. "Maar praat het later wel uit. Kijk waar je ruzie om hebt, grote kans dat het steeds om dezelfde irritaties gaat. Maak daar dan afspraken over: hoe gaan we dit morgen voorkomen?"

Zo
Lees ook:
Zo kom je in weekendmodus op je thuiswerkplek

Tijd voor jezelf

Heel belangrijk is het volgens Marcia om ook regelmatig tijd voor jezelf in te lassen. "Je hebt normaal gesproken veel meer afleiding en activiteiten. Maar blijf ook nu je eigen ding doen. Bel elke dag een uurtje met een vriendin, of verwen jezelf door lekker in bad te gaan en een boek te lezen. Zeg dan ook tegen elkaar dat je even tijd voor jezelf neemt en niet gestoord wil worden."

Zo voed je je energie, en blijf je opgewekter. "Daardoor maak je ook weer minder snel ruzie", zegt Marcia. Maar vergeet het ook niet om leuke dingen met je partner te doen. "Het is goed om te zeggen: dit zijn de werktijden en dit zijn de relaxtijden. En daarin doe je iets leuks. Vrijdagmiddag hebben mijn man en ik bijvoorbeeld een borrel gedaan om het weekend in te luiden."

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken met je huisdier: 'Ze zoeken massaal aandacht'

Verbinding blijven zoeken

Een laatste tip van Marcia is niet alleen voor de mensen in een relatie, maar ook voor de vrijgezellen onder ons. Want die zijn in deze tijd vaak eenzaam. "Zoek de verbinding met elkaar op. Normaal gesproken praat je met een collega bij het koffiezetapparaat, probeer elkaar nu gewoon wat vaker te bellen."

En die vrijdagmiddagborrel met collega's kan je natuurlijk ook op afstand houden, door samen te videobellen. "Iedereen mist borrelen en gezelligheid. Zo kan je elkaar toch zien. Koop dan allemaal hetzelfde borrelplankje. Dan kan je zeggen: nu een stukje kaas, nu stukje leverworst. Je bent met elkaar in verbinding maar je realiseert daardoor niet dat je niet fysiek bij elkaar bent. Maar als je niet hetzelfde plankje hebt, realiseer je dat wel!"

De
Lees ook:
De beste apps voor videobellen met collega's

Bekijk hier de video:

01:54