Waar veel kantoren voorzien zijn van ergonomisch verantwoorde werkplekken – denk aan goede bureaustoelen en verstelbare bureaus – is dat in huishoudens lang niet altijd het geval. Hoe zorg je dat je geen rugpijn krijgt en in hoeverre hoort je werkgever hieraan bij te dragen?
Nederland is massaal aan het thuiswerken. In eerste instantie moesten we denken aan drie weken, maar de verscherpte maatregelen van het kabinet hebben daar verandering in gebracht. Veel bedrijven verlengen de thuiswerksituatie met maar liefst twee maanden. En dat terwijl we de eerste rug- en schouderpijn al beginnen te voelen.
Op de bank
"Ik zit aan de eettafel en daar zit ik niet lekker aan. Maar het zal moeten. Heb geen andere plek", vertelt Angelique Weih op Facebook. Miranda van Bodegom laat weten dat ze thuis op de bank werkt. "Mijn werkkamer was niet gereed voordat duidelijk werd dat we thuis zouden werken."
Ook Lia Reijntjens zit thuis niet comfortabel. "Met mijn reuma is dit niet ideaal. Ik red het nu ook niet om mijn normale uren te werken, maar ik doe mijn best", schrijft ze.
Werkgever verantwoordelijk
Maar wist je dat je werkgever verantwoordelijk is voor jouw werksituatie, ook als dat thuis is? "Het is de taak van de werkgever om te zorgen dat jij ergonomisch verantwoord kunt werken en geen rugpijn krijgt", legt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen uit.

Dat biedt meer mogelijkheden dan je misschien denkt. "De werkgever is verantwoordelijk voor een goed bureau, een scherm op de juiste hoogte, een geschikte stoel en een muis. Als je deze niet in huis hebt, moet de werkgever ze aanbieden."
Kosten van de zaak
Als het bedrijf deze instrumenten niet op voorraad heeft, moeten ze aangeschaft worden. "De werkgever kan ze zelf aanschaffen maar je kunt ook afspreken dat jij iets mag aanschaffen op kosten van de zaak."

Dit hoort de werkgever volgens Van Gelderen zelf te initiëren. "Je baas moet navragen of het thuis goed gaat en of je nog iets nodig hebt."
Extra belasting
Katrien de Graaf, eigenaar van ErgoProfs, vertelt hoe verleidelijk het is om thuis in een verkeerde houding te werken. "Met name door laptopgebruik word je uitgenodigd in een minder fijne houding te zitten. Daardoor wordt je lichaam extra belast", zegt ze tegen EditieNL.
Thuiswerktips van Katrien de Graaf:
- Kijk hoe je kunt zitten op een manier die zo min mogelijk leidt tot overbelasting.
- Zorg voor afwisseling. "Als je een uurtje op de bank zit met je laptop, is dat geen probleem. Maar we werken vaak zes tot acht uur achter elkaar. Dat zorgt voor zware eenzijdige belasting die op langere termijn tot klachten kan leiden. Zorg dat je afwisselt van houding en tussendoor beweegt."
- Denk creatief. "Deze thuiswerkperiode is voor veel mensen tijdelijk. Je hoeft heus niet allerlei dure middelen aan te schaffen, maar bedenk in plaats daarvan creatieve oplossingen. Zet je voeten op een verhoging, zet boeken onder je laptop en plaats een kussentje in je rug."
Het is volgens De Graaf belangrijk om op tijd actie te ondernemen. "Je komt er pas na een tijdje van belasting achter dat je klachten krijgt. Dit verschilt overigens per persoon: de een krijgt nooit ergens last van, de ander al heel snel. Maar als je het eenmaal voelt, is het vaak een lange weg terug. Dus het zit in de preventie."