Ga naar de inhoud
Updates voor leerlingen

Van docent naar nieuwslezer: Taco presenteert speciaal schooljournaal

Taco Jacobs maakt elke dag een journaal voor de leerlingen Beeld © ONC Clauslaan

Normaal gesproken is Taco Jacobs docent mens en maatschappij op het ONC Clauslaan in Zoetermeer. Maar sinds de coronacrisis heeft hij er een nieuwe functie bij: hij is nieuwslezer van een speciaal schooljournaal.

Het schooljournaal wordt normaal gesproken elke week door leerlingen gemaakt, maar die zitten allemaal thuis. "Het is hier nu volledig verlaten", vertelt Taco aan Editie NL. "Maar tijdens een directievergadering zeiden we meteen: we moeten het zelf gaan doen, en dan dagelijks."

Mededelingen en grapjes

Daarom zet de school elke dag om 16.00 uur een nieuw journaal online. Daarin worden de leerlingen en ouders bijgepraat door Taco. Al het materiaal had de school al in huis voor het journaal dat de leerlingen normaal gesproken maken. "We delen het in drie stukken. Eerst de mededelingen, gisteren ging dat bijvoorbeeld over de eindexamens", legt Taco uit. Hij maakt het journaal samen met zijn teamleider.

"Daarna komt er een grapje of een lolletje met de collega's hier in school, bijvoorbeeld de gymleraar die dan maar in zijn eentje staat te gymmen. Het derde deel is het lesje van de dag: een docent geeft dan vanuit zijn vak een challenge om de leerlingen bezig te houden."

Jeske
Lees ook:
Jeske (10) presenteert kindernieuws over corona: 'Iets vrolijks in deze serieuze tijd'

School missen

De reacties op het journaal zijn heel positief, vertelt Taco. Veel leerlingen hebben behoefte aan informatie. Ook begint het thuiszitten ze al te vervelen. "Je ziet steeds meer kinderen die zoiets hebben van: ik wil terug naar school. Het is ook hun sociale plek. Nu zitten ze thuis achter hun laptop, want we geven alle lessen digitaal. Ik merk dat ze vaak actiever zijn met hun lesstof dan normaal."

Zelf mist hij het ook. "Ik zit nu de hele dag achter mijn laptop, het is toch jammer. Ik hoop dat het snel voorbij is." Wel vindt hij het maken van het journaal heel leuk om te doen. "Het is veel werk, maar het is heel gaaf om te doen en de leerlingen reageren er goed op."