Wel of niet vitaal?

Wel vitaal, niet op de lijst: 'Ook mensen van de dierenambulance hebben vitaal beroep'

24 maart 2020 16:47 Aangepast: 25 maart 2020 16:09
Dierenambulancebroeder Gerrit de Boom Beeld © EditieNL

Zorgmedewerkers, buschauffeurs, vuilnismensen, vakkenvullers: de lijst met vitale beroepen is lang. Maar er zijn ook mensen die er niet onder vallen, terwijl zij wel vinden dat ze een cruciaal beroep hebben. Bijvoorbeeld dierenambulancebroeder Gerrit de Boom.

Dierenartsen en dierenhulpverleners van de Nederlandse dierenambulances staan niet op de lijst van vitale beroepen. Een kwalijke zaak, vindt Gerrit de Boom, dierenambulancebroeder in Vianen. Hij maakt zich grote zorgen. "Bij een lockdown – inmiddels een reëel scenario – kunnen we ons werk dan niet meer doen. Dat zou vreselijk zijn", zegt hij tegen EditieNL.

Dierenlevens

"Is een dierenleven niet net zoveel waard als een mensenleven?", vraagt hij zich hardop af. "Als asielmedewerkers niet naar hun werk mogen, komen de asieldieren in grote problemen. Die gaan dood. En als er ergens een dier in nood is, mag de ambulance er niet naartoe. Dat leidt tot lastige situaties en onnodige dierensterfte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van leraar tot chauffeur: deze vitale beroepen houden recht op kinderopvang

Piet Adema van Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten vindt dat ook schoonmakers op de lijst met vitale beroepen zouden moeten komen. "Mensen beseffen niet dat in bijna elke sector schoonmakers de belangrijke rol hebben om alles draaiende te houden", zegt hij tegen EditieNL. "Vooral in deze tijd is het ontzettend belangrijk dat alles wordt schoongehouden en gedesinfecteerd."

Aanpassing

Toen de kinderen van schoonmakers vorige week bij de kinderopvang werden geweigerd omdat hun ouders niet op de lijst staan, heeft Adema's bedrijf de minister opgebeld. "Toen is er iets aan de lijst toegevoegd: schoonmakers die werken in vitale sectoren, bijvoorbeeld in de zorg."

Maar dat is volgens hem niet voldoende. "Wij vinden het belachelijk dat dit niet geldt voor alle schoonmakers. Net zoals het openbaar vervoer ook gewoon een vitale sector is. Het is jammer dat schoonmakers zo weinig erkenning krijgen."

Bloemisten

Daarnaast eisen ook bloemisten een plekje op de lijst. Bram Dijkers van Vereniging Bloemist-Winkeliers (VBW) heeft daar drie redenen voor. "Ten eerste is ons werk nodig om te zorgen dat mensen geen last krijgen van het eenzaamheidsvirus", vertelt hij aan EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziggo Dome eert vitale beroepen met U2

"Ook dragen bloemenwinkels bij aan welzijn en gezondheid. Het welbevinden van de mens", aldus Dijkers. "En ten derde kunnen wij eraan bijdragen dat de kwekers door kunnen gaan met hun werk."

Pijn verzachten

Hij geeft toe dat bloemisten niet het vitaalste beroep van de samenleving vormen, maar vindt dat ze toch een plekje op de lijst verdienen. "Denk meer aan sociale vitaliteit. Mensen zien elkaar fysiek al niet meer. Bloemen en planten kunnen de pijn verzachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore