Coronacrisis

Wil jij opgenomen worden op de intensive care? 'Praat erover'

24 maart 2020 11:06 Aangepast: 25 maart 2020 16:10
Beeld © ANP

Wil jij opgenomen worden op de intensive care als je het coronavirus hebt en beademd moet worden? Artsen willen dat we die vraag bespreekbaar maken. Want ook al doen Nederlandse ziekenhuizen er alles aan om het aantal plekken op de intensive care te verhogen, er is niet genoeg plaats voor iedereen.

In een standaardsituatie beschikken de intensive cares over 1150 bedden. Daarvan zijn er in principe 575 vrijgemaakt voor coronapatiënten. Aangezien coronapatiënten vaak wekenlang op de ic moeten blijven, kan er snel een tekort aan plekken ontstaan. Hierdoor krijgen patiënten niet meer de zorg die ze nodig hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forse stijging aantal coronapatiënten op intensive care: 'Dit is te hoog'

Als de Nederlandse ic's onverhoopt vol raken, worden alleen de patiënten met de beste overlevingskansen nog opgenomen. Longarts Pauline Dekker pleit daarom voor een betere voorlichting. "Drie weken op de intensive care is een enorme aanslag op je lijf. Dat wil je niet zomaar." 

'Bespaar het jezelf en je familie'

En dus zouden mensen goed na moeten denken over of ze opgenomen willen worden. Net als donorregistratie of een reanimatieverklaring, moeten we onszelf en elkaar de vraag stellen: wil ik op de intensive care behandeld worden?

Pauline Dekker. Pauline Dekker.

En hoe hard het ook klinkt, Dekker zegt: "Als je uitgangspunt slecht is, als je al ziektes hebt of erg oud bent, bespaar het jezelf en bespaar het je familie dan. Hoe mensen op de ic komen te overlijden, is heel triest om te zien."

Nu nadenken

De longarts adviseert daarom om nu het gesprek te voeren. "Nu hebben we nog de tijd. Zodra iemand het virus heeft, is er weinig tijd meer. Ik wil dat mensen er nu over nadenken. Wat is de kwaliteit van leven?"

Want, zegt ze, een opname op de intensive care gaat je niet in de koude kleren zitten. "Je krijgt beademing, wordt in coma gehouden, krijgt een buisje door de stembanden en spierverslappers." En ook het herstel is ingrijpend. "Als je de opname overleeft, moet je zeker nog een half jaar revalideren. Ook hebben mensen vaak last van een posttraumatische stressstoornis." 

Anders dan Italië

Op dit moment vindt in Nederland al een 'selectie aan de poort' plaats. "Kansloze mensen horen niet aan de beademing. Dat is niet humaan", licht Dekker toe. 

En ons systeem is anders ingericht dan dat in bijvoorbeeld Italië. Schrijnende beelden van de intensive care daar gaan de hele wereld over. "In Italië hebben ze in het begin iedereen aan de beademing gelegd. Deze mensen houden zeker drie weken een beademingstoestel bezet en komen dan alsnog te overlijden."

Door dit in Nederland anders te doen, hoopt Dekker dat we "straks misschien minder doden hebben, omdat er plek blijft voor de kansrijken".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore