Coronavluchteling

Ramona vluchtte weg voor corona en woont nu in een Drents vakantiepark

24 maart 2020 12:17 Aangepast: 24 maart 2020 13:42
Ramona Kanters

Waar sommige mensen nog nonchalant over straat lopen, voelen anderen zich zelfs in hun eigen huis niet meer veilig voor het coronavirus. Zo ook Ramona. Zij vluchtte weg van haar gezin, uit angst voor besmetting. "Alles in mijn lijf schreeuwde dat ik weg moest."

Je man en kinderen achterlaten omdat je bang bent om ziek te worden: Ramona Kanters deed het. De 42-jarige vrouw uit Hooge Zwaluwe is erg bang om besmet te raken met het virus. Ze heeft een zeldzame auto-immuunziekte en valt daardoor binnen de risicogroep. Het virus kan haar dood betekenen.

Weg uit Brabant

Om het zekere voor het onzekere te nemen besloot ze haar dorp te verlaten. "Alles in mijn lijf schreeuwde dat ik weg moest uit Brabant. We wonen daar rond de brandhaard." Ze blijft normaal gesproken al veel binnen, omdat ze erg vatbaar is voor virussen. "Als mijn kinderen met een snotneus rondlopen, lig ik al een week ziek in bed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gosens leeft in angst: 'We hebben het onderschat'

Ze besloot te vluchten naar een vakantiepark in Drenthe. "Ik was van plan voor een week te boeken, maar heb nu besloten sowieso tot 6 april te blijven. Mijn lichaam heeft in het verleden al de nodige klappen gehad. Alles in mij zegt dat het niet goed afloopt als ik het coronavirus krijg."

Meer coronavluchtelingen

Ramona is niet de enige. Ook haar buurvrouw in het vakantiepark, Manon, is gevlucht voor het coronavirus. Ze heeft haar huis in de buurt van Amsterdam – waar ze met z'n vieren wonen – verlaten omdat ook zij zichzelf tot de risicogroep rekent. Ze heeft suikerziekte en is allergisch voor antibiotica.

"Het is hier in Drenthe ontzettend rustig", vertelt Manon aan EditieNL. "Maar ik verveel me niet. Ik lees veel boeken, kijk series en fiets veel. De natuur hier is prachtig."

Veiliger

Ze voelt zich in het vakantiepark een stuk veiliger dan in haar eigen dorp. "Hier is het veel rustiger. Ik heb geboekt tot vrijdag, maar het kan zomaar dat ik langer blijf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore