Coronacrisis

Lerarenvakbond: 'Schrap de examens, geef iedereen een diploma'

23 maart 2020 16:28 Aangepast: 23 maart 2020 18:47
Beeld © ANP

Als het aan onderwijsminister Arie Slob ligt, gaan de schoolexamens voor eindexamenleerlingen gewoon door. Over het centraal examen heeft hij tot 6 april om te beslissen. Maar de vakbond Leraren in Actie (LIA) roept de regering op om zowel de schoolexamens als het centraal examen dit jaar niet door te laten gaan.

Het schoolexamen bestaat uit de toetsen die leerlingen in de bovenbouw voor een vak maken en meetellen voor het eindcijfer. Dit kunnen proefwerken, toetsen en werkstukken zijn. Het centraal examen is het afsluitende onderdeel van het voorgezet onderwijs.

Of het bekende, centraal examen, door kan gaan, is nog niet bekend. Maar leerlingen kunnen ondanks de coronamaatregelen hun school- en praktijkexamens gewoon maken, vindt de minister.

Op Middelbare school CSG Willem van Oranje maakt de conciërge klaslokalen klaar voor het examen volgende week. Leerlingen moeten 1,5 meter uit elkaar zitten. Op Middelbare school CSG Willem van Oranje maakt de conciërge klaslokalen klaar voor het examen volgende week. Leerlingen moeten 1,5 meter uit elkaar zitten.

Dat leerlingen nu gewoon toetsen aan het maken zijn, vindt vakbond Leraren in Actie (LIA) onverantwoord. "De regering moet ervoor zorgen dat de schoolexamens dit jaar niet doorgaan", zegt bestuurslid Nick Vogels tegen EditieNL. "Alle eindexamenkandidaten moeten een diploma krijgen. Dus het centraal examen in mei moet worden afgelast.

Wat vinden leerlingen zelf?

Al die onduidelijkheid zorgt in ieder geval niet voor een ontspannen voorbereiding op de eventuele examens. "In deze chaos, waarin het dagelijks leven volledig ontregeld is, moet ik mij voorbereiden. De onzekerheid zorgt voor meer stress dan je normaal gesproken al hebt", aldus Pien (17).

Gabri (5vwo), Hanna (6vwo) en Pien (6vwo). Gabri (5vwo), Hanna (6vwo) en Pien (6vwo).

"Door deze crisis hebben we in ieder geval drie weken geen les. Dat is niet te doen voor iedereen die over een paar weken het centraal examen moet maken", voegt Gabri (16) toe. En Hanna (17) zegt: "Een goede voorbereiding is cruciaal. Juist die voorbereiding komt nu in het geding."

Oplossingen

En de drie hebben wel ideeën over wat de minister zou moeten doen. Gabri stelt voor dat iedereen niet één, maar twee of drie herkansingsmogelijkheden krijgt. Als het aan Hanna ligt mogen leerlingen zelf beslissen of ze het centraal examen afleggen of niet en Pien vindt dat de norm van de examens verlaagt moet worden of dat de examens minder zwaar moeten wegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore