Coronacrisis

Louise verrast haar moeder (102) met een handpop: 'Ze mag niet eenzaam sterven'

23 maart 2020 14:30 Aangepast: 23 maart 2020 16:26
Beeld © Careyn Snavelenburg

De 102-jarige moeder van Louise Nagtegaal uit het Utrechtse Zuilen is licht dementerend en zit op een gesloten afdeling in Zorgcentrum Snavelenburg in Maarssen. Om contact te kunnen houden met haar 'mutti' en eenzaamheid bij haar te voorkomen, geeft Louise elke dag een optreden met haar handpop. Vanachter het raam kijkt haar moeder vrolijk toe.

"Ik ben haar enige steun en toeverlaat. Mijn broer woont in Sneek en kan haar niet zo vaak bezoeken. Ik ga elke dag bij haar langs", vertelt Louise aan Editie NL.

Toen vrijdagochtend duidelijk werd dat Louise haar moeder niet meer mocht bezoeken, zocht ze meteen naar een oplossing. "Ik heb haar eerst goed uitgelegd dat we geen contact meer konden hebben en niet meer mochten knuffelen."

'De blijdschap in haar ogen'

"Maar wat moest ik in godsnaam doen? Ik zou mijn moeder heel erg missen als ik haar niet meer zou zien", vertelt Louise. "Ik heb het geluk dat ik al jaren aan theater doe en dat ik heb veel handpoppen heb."

En zo werd een idee geboren. "Ik ben met een stoel voor het raam gaan zitten en gewoon maar wat gaan doen. Ik zag meteen de blijdschap in haar ogen."

'Ze mag niet eenzaam eindigen'

Sindsdien gaan Louise en haar handpop iedere dag op bezoek. "Al is het maar 20 minuten. Ik doe wat ik kan doen en zolang ik die lach blijf zien, blijf ik langsgaan."

Want één ding wil Louise voorkomen: "Ze mag niet eenzaam eindigen. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat ze zou sterven omdat ze mij weinig ziet, omdat ze eenzaam is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore