Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Koning Willem-Alexander spreekt ons toe: hoe uniek is dat?

Beeld © RVD - Martijn Beekman

Koning Willem-Alexander spreekt vanavond om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis. Hoe bijzonder is het dat de koning dat doet en kan het ervoor zorgen dat mensen de adviezen van de overheid serieuzer nemen?

Maandag gaf premier Rutte al een toespraak over het coronavirus. Daarmee was hij de eerste premier sinds 1973 die dat deed. De laatste keer dat de koning ons toesprak is recenter, namelijk na de MH17-ramp in 2014.

Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander houdt vanavond toespraak over coronacrisis

"Dit gebeurt eigenlijk altijd bij een grote ramp", zegt communicatiespecialist Donatello Piras tegen EditieNL. "Zoals bijvoorbeeld de Bijlmerramp en de vuurwerkramp."

'We doen het met z'n allen'

Zo'n toespraak van de koning heeft volgens Piras met name een verbindende factor. "Wij zijn een monarchie en de koning is er om mensen moed in te spreken. Hij maakt ons duidelijk dat we het met z'n allen doen en dat we mensen moeten steunen."

De premier gaf afgelopen maandag vooral een uitleg over de operationele zaken; wat is de situatie en wat zijn de maatregelen?

De koning als hoogste troef

Of mensen de adviezen van de overheid serieuzer nemen nadat ze de koning hebben horen spreken, dat kun je volgens Piras nog niet zeggen. "Maar de koning wordt wel beschouwd als hoogste troef en er is ook bewezen dat hij de houding van mensen positief beïnvloedt. Dus het valt zeker te verwachten."

Bekijk hier de video:

01:40