Ga naar de inhoud
Kat op je toetsenbord

Thuiswerken met je huisdier: 'Ze zoeken massaal aandacht'

Deze poes komt regelmatig kijken bij haar baasje Beeld © Marjolijn Schuurman - Vledder

Veel mensen werken de laatste tijd thuis vanwege het coronavirus en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Vooral katten willen nogal eens voor afleiding zorgen.

Thuiswerken lukt bij de mensen met een kat in huis lang niet altijd even goed, bleek wel uit onze oproep op Facebook. Honderden mensen reageerden met een foto van hun huisdier.

De meesten daarvan vonden het toetsenbord van hun baasje de perfecte plek om te gaan liggen.

Zo
Lees ook:
Zo tover je je huis om tot een goede thuiswerkplek

Aandacht

Dat gedrag is niet gek, zegt kattengedragsdeskundige Adriënne van 't Wout. "Ze zoeken dat plekje op omdat het dichtbij de eigenaar is. Dat vinden ze gezellig en fijn en dan krijgen ze aandacht."

Het maakt de katten niet uit of dat nou negatieve of positieve aandacht is. "Ze worden geaaid, of van het toetsenbord gehaald, maar ook negatieve aandacht is aandacht. Het feit dat wij normaal gesproken altijd werken, maakt dat ze het nu ineens heel leuk vinden dat we massaal thuis zijn."

Maar waarom dan erop, en niet ernaast? "Naast het toetsenbord vindt de eigenaar prima en dan krijgen ze de aandacht niet. Dat hebben ze snel door! Toetsenborden zijn geen warme plekken, dus daar heeft het niets mee te maken."

Afleiding

Best gezellig zo met de kat in de buurt, maar als je echt geen werk gedaan krijgt, is daar wel iets aan te doen. "Ga even lekker een kwartiertje met ze spelen voor je aan het werk gaat. Bij voorkeur iets waardoor ze hun jachtgedrag kunnen laten zien. Als je daar klaar mee bent, geef je ze een voerpuzzel, dan werken ze voor hun eten", zegt Van 't Wout.

"Daarna zijn ze waarschijnlijk zo moe, dat ze een rustig plekje opzoeken om te slapen." Als dat niet zo is, dan kan je altijd nog proberen jezelf op te sluiten. "Je kan eventueel de deur dichtdoen van je kantoortje of kamer waar je zit. Laat de kat in de rest van het huis en zorg dat daar voldoende afleiding is. Dat is sowieso belangrijk in het leven van een kat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van