Ga naar de inhoud
Hilarisch

Jeske (10) presenteert kindernieuws over corona: 'Iets vrolijks in deze serieuze tijd'

Maandag verscheen de eerste aflevering van het kindercoronanieuws Beeld © Steye van Dam

Wat te doen als je met familie in thuisquarantaine zit? Jeske (10) en haar gezin uit Eindhoven wisten er wel raad mee: zij zetten afgelopen zondag een complete nieuwsuitzending in elkaar. Het kindercoronanieuws is al duizenden keren bekeken op YouTube en via IGTV.

Pakkende tunes, kleurige visuals, kraakhelder geluid en zelfs een verbinding met een verslaggever op locatie: qua professionaliteit is er op Jeskes nieuwsuitzending niets aan te merken. En dat voor een video die in een dag gemaakt is.

Eigen redactie

"Zondag zaten we te denken wat we eens zouden gaan doen, nu we met z’n allen thuis zitten", vertelt Steye van Dam, vader van drie dochters, aan EditieNL. "Toen we bedachten om een nieuwsuitzending over het coronavirus te gaan maken, hebben we meteen de kamer omgetoverd tot redactie."

Taakverdeling

Iedereen kreeg z'n eigen takenpakket: Jeske mocht de presentatie en verslaggeving op zich nemen, haar zus Doris verzorgde de visagie, Steye deed het regie- en editwerk en zijn vriendin Renee ging aan de slag met de autocue, visuals en ander redactiewerk. "En mijn andere zus zat te simsen", lacht Jeske.

Renee en Steye hebben zondagavond tot half twee aan de keukentafel zitten monteren, met resultaat: maandagochtend stond de video – die inmiddels bijna vierduizend keer bekeken is – online op Jeskes YouTube-account. In de aflevering behandelt Jeske onderwerpen zoals hamsteren, de scholen die sluiten en lichaamscontact.

Eindelijk iets vrolijks

Steye is trots op het eindresultaat. "Het is een leuke uitzending geworden. Mensen zeggen dat ze het leuk vinden om iets vrolijks te zien in deze serieuze en heftige tijd." Renee vult aan: "Het is juist nu onwijs leuk om met z’n allen met zo’n project bezig te zijn. Anders zit je wéér voor de televisie of computer."

Inmiddels is het gezin al bezig met een tweede aflevering. Steye: "De eerste meeting is net achter de rug." Jeske wil zelfs al verklappen waar die over gaat: "We gaan vragen beantwoorden die kinderen hebben ingestuurd. En we gaan misschien mijn opa bellen, omdat sommige mensen niet weten of je opa’s en oma’s nog wel mag knuffelen."

Voor de lol

De ambitie om van presenteren later haar werk te maken, heeft Jeske nog niet. "Ik vind het gewoon leuk voor nu. Het is voor de lol. Wat ik later wil worden, weet ik nog niet."