Ga naar de inhoud
Eigenwijze senioren

Zorgen om laconieke ouderen: 'Luister eens naar jullie kinderen'

Opa Han trekt zich weinig aan van het advies van de overheid Beeld © EditieNL

Omdat ouderen extra vatbaar zijn voor het coronavirus, wordt hen aangeraden om binnen te blijven en afstand te houden. Maar daar houden niet alle senioren zich aan. Hun kinderen en ouderenbond ANBO maken zich zorgen om het onverschillige gedrag van sommige ouderen.

Er klinken veel zorgen over het gedrag van de ouderen in onze samenleving. Zij zouden zich laconiek gedragen en weinig aantrekken van het advies om binnen te blijven. Zo gaan sommige ouderen nog steeds naar de supermarkt, ontvangen ze bezoek of passen ze op hun kleinkinderen.

"Een paar vriendinnen en ik hebben problemen met onze ouders (tussen 77-86 jaar oud) in deze coronatijd", twittert Danielle Hermans. "Ze luisteren niet, zijn recalcitrant en stronteigenwijs. Ouders! Luister naar jullie kinderen! Neem eens iets van ons aan!"

Veel mensen reageren vol herkenning. "Mijn vader is 66 (maar zwak) en precies hetzelfde. Ik ga dit weekend nog ultieme emotionele chantage proberen en anders weet ik het ook niet meer", schrijft Rianne Meijer.

"Mijn moeder is 80. Heeft de oorlog overleefd en is in 1965 doodziek geweest van de Aziatische griep. Die zegt dat ook", aldus Martine Goossens.

ANBO

Ook de ANBO is er niet gerust op. De noodlijn die de ouderenbond deze week startte staat roodgloeiend. Aan de lijn hangen niet alleen ouderen die vragen hebben over het coronavirus of die een praatje willen maken. "We horen ook van mensen: ik heb al van alles meegemaakt, het zal mijn tijd wel zijn", vertelt woordvoerder Bernadet Naber.

Meer risico

De ANBO adviseert ouderen om er niet zo laconiek mee om te gaan. "Je loopt als oudere, zeker als je al iets hebt, echt meer risico. En doe je het niet voor zichzelf, doe het dan voor een ander. Want je kunt het ook overdragen", drukt Naber ouderen op het hart.

Iedere oudere heeft volgens haar een andere aanpak nodig. "De een doet het met een grapje, de ander spreekt zijn of haar ouder hard aan. De boodschap moet zijn: we hebben ons hier nu allemaal aan te houden."

Betutteling

Han van Doorn – zelf senior – trekt zich zelf niet veel aan van de ‘regels’ van de overheid. Hij vindt dat ouderen betutteld worden. "Veel ouderen zijn eenzaam. Als je ze dan gaat afraden om bezoek te krijgen, dan worden ze nog eenzamer", zegt hij tegen EditieNL.

Hij leeft op dit moment wel voorzichtiger dan normaal, maar vindt dat het aan hemzelf is om te bepalen of hij nog mensen ontvangt. Zijn kleinkinderen zijn dan ook nog steeds van harte welkom. "Ik pas iedere week nog een dag op", vertelt hij.

Eenzaamheid
Lees ook:
Eenzaamheid door coronavirus dreigt voor ouderen: 'Langsgaan kan niet meer'

Ook heeft hij deze week nog een strandwandeling gemaakt. "Het is een domme uitspraak van Rutte dat ouderen binnen moeten blijven”, vindt Han. "Wat is er nou gezonder dan een strandwandeling?"

Gesprek aangaan

Han wil graag opkomen voor alle ouderen. "Mensen die niet met ouderen spreken, begrijpen ons niet. Als Rutte eerst met mij had gesproken, had hij er wel anders over gedacht."

Bekijk hier de video:

02:03