Coronacrisis

Culinair dineren aan eigen keukentafel: sterrenrestaurants bezorgen nu thuis

18 maart 2020 13:22 Aangepast: 18 maart 2020 18:20
Jermain bezorgt een culinair diner bij mensen thuis Beeld © EditieNL

Eigenaren van restaurants en cafés hebben vanwege het coronavirus noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Om toch het hoofd boven water te houden, starten veel eigenaren met eten thuisbezorgen. Zo kun je in een paar muisklikken een driegangendiner van een sterrenrestaurant laten afleveren.

Naast kebab, hamburgers en sushi kun je nu ook luxe maaltijden van sterrenrestaurants thuis laten bezorgen. De restaurants doen dit om toch nog inkomsten binnen te halen, nu zij vanwege de coronacrisis geen gasten meer mogen verwelkomen.

Van Rijks tot Monarh

Een greep uit het aanbod: bij het Amsterdamse restaurant Rijks kun je voor 32,50 een driegangenmenu bestellen. Voor vijftig euro eet je aan je eigen eettafel een driegangendiner van het Drentse restaurant De Loohoeve. En in Tilburg kun je voor 59 euro een viergangenmenu van restaurant Monarh verorberen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats blijven nog bezorgen

Ook sterrenrestaurant De Rozario in Helmond bezorgt tegenwoordig thuis. Eigenaar Jermain de Rozario heeft een geheel nieuwe website laten bouwen waar mensen eten kunnen bestellen. "Vorige week merkten we al dat het aantal reserveringen echt afnam", vertelt hij aan EditieNL. "Daar hebben we op ingespeeld."

Tot nu toe loopt de nieuwe manier van werken goed. "We hebben al bestellingen voor volgende week zaterdag", vertelt De Rozario. "Zo kan ik toch makkelijker m’n personeel blijven betalen."

Bezig blijven

Maar het is hem naar eigen zeggen niet eens zozeer om de opbrengst te doen. "Dit is niet iets waar wij bakken met geld mee gaan verdienen. Maar ik vind dat het daar niet alleen om draait. We moeten bezig blijven en contact houden met de gasten."

Koken is volgens De Rozario een stukje van z’n identiteit. "Het klinkt zoetsappig, maar ik doe het om de ellende en het verdriet van me af te koken. Ik wil het plezier niet van me af laten pakken. Ik ga niet thuis zitten en klagen."

Stijging bij Thuisbezorgd

Thuisbezorgd laat weten een stijging te zien in het aantal restaurants dat zich aanmeldt. "De afgelopen dagen zijn er enkele honderden restaurants bijgekomen", aldus een woordvoerder. Hoe groot daarin het aandeel sterrenrestaurants is, is onbekend.

Dit krijgen de klanten thuisgestuurd Dit krijgen de klanten thuisgestuurd

Per week is er bij De Rozario een nieuw menu dat mensen kunnen bestellen. "In principe is alles in het restaurant bereid. Mensen hoeven thuis alleen nog kleine handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld een saus over het gerecht gooien. Dat leveren we erbij in een spuitzakje."

Het restaurant heeft de bezorging zelf in handen. "Iedereen heeft om de beurt een keer bezorgdienst. Mensen willen toch niet thuiszitten. Ik rijd zelf ook rond."

Personeel motiveren

Carla Kentgens, culinair recensent bij het Brabants- en Eindhovens Dagblad, vindt het fantastisch dat (sterren)restaurants zich op deze manier inzetten om het hoofd boven water te houden. "We moeten niet bij de pakken neerzetten en huilen in een hoekje, terwijl we wachten op geld van Rutte. Het is goed dat restaurants hun personeel motiveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronamaatregel: Thuisbezorgd zet je eten op de stoep

Het is volgens Kentgens niet voor het eerst dat sterrenrestaurants thuisbezorgen. "De Treeswijkhoeve in Waalre heeft al langer deze service. Het is allemaal niet echt goedkoop, maar zeker een leuke manier voor als je kennis wil maken met de keuken van een sterrenrestaurant."

Thuis verknallen

Hoewel ze verwacht dat het eten van de sterrenrestaurants goede kwaliteit is, plaatst ze een kanttekening. "Als iemand thuis iets moet opwarmen of afbakken, kan die het helemaal verknallen. Restaurants moeten daar goed het menu op aanpassen."

"En ook qua logistiek", gaat ze verder. "Het moet wel warm aankomen bij de gasten, zelfs als er veel bestellingen zijn. Met pizza’s heb je soms ook de pech dat ze al lauw zijn als ze arriveren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van