Coronacrisis

Noodkreet van huisartsen: 'Lever mondkapjes in'

17 maart 2020 13:20 Aangepast: 17 maart 2020 21:51
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Een dringende oproep van huisartsen: kijk of je nog FFP3-, FFP2- of FFP1-mondkapjes hebt en lever ze af bij de praktijk. "Veel huisartsen hebben mondkapjes besteld, maar bij de leveranciers is de voorraad op. Het zou onwenselijk zijn als huisartsen zelf ziek worden."

"Het gaat allemaal heel erg snel. Veel huisartsen hebben mondkapjes besteld, maar de leveranciers kunnen deze niet meer leveren", zegt Geertje van Soest, huisarts in Haarlem, tegen Editie NL. "Wij zijn de eersten bij wie mensen met klachten zich melden. We moeten onszelf kunnen beschermen."

Het kan volgens Van Soest best zijn dat huisartsen de mondkapjes een langere periode nodig hebben. "Het zou erg zonde zijn als we dan door onze middelen heen zijn." Daarom vraagt ze iedereen, maar vooral ook bijvoorbeeld schilders en aannemers die met de juiste mondkapjes werken, om deze in te leveren.

In een plastic zak

"Het zou onwenselijk zijn als huisartsen zelf ziek worden, thuis moeten blijven en hun praktijk moeten sluiten. Omdat wij dicht op risicopatiënten zitten, hebben wij de mondkapjes echt nodig."

De huisarts vraagt mensen die mondkapjes hebben om ze af te geven bij de praktijk, maar om zo min mogelijk aan de balie te komen. "Je kunt ze bijvoorbeeld in een plastic zakje voor de balie neerleggen. Wij zullen vervolgens onderling afstemmen waar de kapjes het hardst nodig zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore