Coronacrisis

Nederlanders vast in het buitenland: 'Het is echt een drama hier'

17 maart 2020 12:15 Aangepast: 17 maart 2020 18:00
Annika (links) zit vast in Peru, Lonneke op de Filipijnen. Beeld © Eigen foto

Door het coronavirus zitten steeds meer Nederlanders vast in het buitenland. Zo ook Annika van Beek, die vast zit in Peru, en Lonneke Geleijns op de Filipijnen. Wat is hun situatie en wat kunnen ze het beste doen?

Lonneke Geleijns zit samen met een vriendin vast op de Filipijnen. "We hebben nu een vlucht geboekt naar Kuala Lumpur, om via daar naar Bali te kunnen vliegen", vertelt ze aan Editie NL. "Naar huis gaan is geen optie, omdat tussenstops weg zijn gevallen. Het is echt een drama hier." 

Naar verwachting gaat ook Bali binnen nu en een week in lockdown. "Het is echt een gedoe. Ik was van plan om tot en met juli grote delen van Azië te bezoeken. Maar als de situatie zo blijft, weet ik niet wat ik moet doen."

'Moeilijke beslissing'

De beste vriendin van Lonneke reist met haar mee en hoopt op 5 mei terug te gaan naar Nederland. "Ik begrijp die keuze, maar ik heb al heel veel geld uitgegeven aan deze reis, dus dat maakt de beslissing om naar huis te gaan heel moeilijk."

Lonneke. Lonneke.

Annika van Beek zit vast in Peru. "Het strand waar het gisteren nog bomvol was is leeg en restaurants zijn dicht. We mogen alleen nog de straat op om belangrijke dingen te doen. De president heeft voor vijftien dagen de noodtoestand uitgeroepen."

'Hopen dat het meevalt'

Het gevolg is dat alle grenzen gesloten zijn. "De ambassade meldt dat het leger paraat staat om te handhaven. De verwachting is dat het aantal besmettingen snel zal stijgen omdat de gezondheidszorg zwak en nu al overbelast is. Dit is niet echt de plek waar je op dit moment wilt zijn."

Teruggaan naar Nederland is voor Annika niet meer mogelijk. "Alle vluchten van Peru naar Europa zijn geannuleerd en ook vanaf omliggende landen vertrekken geen vluchten meer. Voor nu kunnen we dus alleen maar afwachten en hopen dat het meevalt."

4500 telefoontjes per dag bij het ministerie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan Editie NL weten dat er op dit moment hard gewerkt wordt om reisadviezen aan te passen. "En we proberen zoveel mogelijk informatie beschikbaar te stellen met de meest gestelde vragen per land."

Het ministerie krijgt nu ruim zo'n 4500 telefoontjes per dag. Normaal gesproken zijn dat er 800. "De verantwoordelijk om reizigers terug naar Nederland te brengen, ligt bij luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. Maar we kijken wel waar we kunnen ondersteunen."

Advies van het ministerie:

  1. Ga naar de reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij voor contact over terugvliegen.
  2. Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor de informatie en reisadviezen.
  3. Houd ook de social media kanalen van de ambassades in de gaten.
  4. Als je echt in de problemen komt, kun je ook altijd nog op ons regelen. Consulaire bijstand gaat door.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore