EditieNL

Agent Niek was als eerste bij doodgereden Nasim (3): 'Ik zag bandafdruk op zijn buik'

15 juni 2017 12:10 Aangepast: 15 juni 2017 13:26
De Veurnestraat, waar het ongeluk plaatsvond. Beeld © ANP

Vandaag is de uitspraak in de zaak tegen Elias A., de man die op Koningsdag 2016 de 3-jarige Nasim doodreed in Breda. De zaak maakt veel los in en buiten de stad. Niet alleen bij familie en betrokkenen, maar ook bij politieagent Niek, die als eerste ter plaatse was.

A. kreeg vorig jaar al een straf van 1,5 jaar opgelegd voor het doodrijden van de peuter. Na een jaar kwam hij vrij, maar het OM wil hem alsnog de laatste zes maanden laten uitzitten. 

Op Koningsdag dit jaar, precies een jaar na het noodlottige ongeval, schreef politieagent Niek van het team Markdal over zijn ervaringen die dag, toen hij en zijn collega Koen als eerste bij het jongetje aankwamen.

Bandafdruk op de buik

"Ik zag in de verte drie personen aan de linkerkant van de weg staan", schrijft Niek. "Ik zag dat ze in een kringetje stonden en met z’n drieën naar beneden keken naar iets wat op de weg lag." Dat 'iets' bleek de 3-jarige Nasim, die onder een wit dekentje lag en volgens de omstanders al dood was. 

Toch besloot Niek het jongetje te reanimeren, iets wat hij nog nooit had gedaan bij zo'n jong kindje. "Toen zag ik op de buik van het kindje een zwarte veeg stond alsof het van een bandafdruk was. Godverdomme, de klootzak heeft gewoon een kind aangereden en rijdt daarna weg. Ik kon het niet begrijpen."

Artikel gaat verder na de foto

Thumbnail

De Veurnestraat in Breda, waar het ongeluk plaatsvond

Woest op filmende omstanders

Al snel stroomt de weg vol met hulpdiensten en de familie van Nasim, die duidelijk in paniek waren door de situatie. "Achter mij hoorde ik een hoop gegil en geschreeuw. Het bleek de moeder van het kindje te zijn. Dit geschreeuw ging door merg en been", herinnert Niek zich.

Ook hadden zich inmiddels een hoop omstanders verzameld, sommigen stonden zelfs met een mobiel te filmen. "Ik werd woest", schrijft Niek. "Ik heb geroepen dat het hier wel om een kind ging en dat het geen attractie was, dat ze op moesten donderen. Ik denk dat mijn gezicht op onweer stond, want er werd direct gevolg aan gegeven."

Verdachte meldde zichzelf

Ondanks alle pogingen van Niek en zijn collega's van de ambulancedienst overleed Nasim daar op straat. De motoragent moest de plaats van het ongeluk verlaten en praatte op het bureau nog na over de heftige dingen die hij had gezien. 

"In de debriefing hoorde we dat de verdachte, degene die de aanrijding had veroorzaakt, zich huilend aan het bureau had gemeld. Hij kon er toch niet meer onderuit bedacht ik me nog. We hadden hem anders toch vandaag al ‘opgehaald’."

Artikel gaat verder na de foto

Thumbnail

Verdachte Elias A. op een rechtbanktekening

Compliment van buurtbewoner

Deze verdachte is de nu zwakbegaafde Elias A. (19), die Nasim met 80 kilometer per uur heeft aangereden en daarna is doorgereden. Het is niet duidelijk of Niek en zijn collega vandaag aanwezig zijn in de rechtszaal, maar uit het blog blijkt wel dat dit soort zaken een agent nog lang achtervolgen. 

"Een aantal dagen later kreeg ik een mail met daarin een compliment van een buurtbewoner. Dat wij, wellicht tegen beter weten in, toch het kindje zijn gaan reanimeren", besluit hij. "Het feit dat er toch nog mensen zijn die de moeite nemen om een compliment uit te spreken, doet mij goed."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`